Stiri Medicale

Tetracromația, cum ar fi să vezi peste 100 de milioane de culori?

Tetracromatia
Tetracromatismul reprezinta o mutatie genetica la nivelul retinei, prezenta in mai putin de 1% din populatia lumii.

Majoritatea suntem tricromatici, ceea ce inseamna ca vederea noastra se bazeaza pe trei culori ale spectrului: rosu, verde si albastru. Tetracromatii reusesc sa vada si a patra culoare de baza a spectrului, respectiv violet.

Cand un tetracromat se uita la o frunza, el vede mai mult decat culoarea verde. Poate vedea nuante de portocaliu sau rosu pe marginea ei sau o nuanta de mov in umbra, de asemenea poate vedea nuante de verde inchis, dar si violet, turcoaz, albastru.

De asemenea, aceasta mutatie determina existenta mai multor receptori in ochi pentru a absorbi culorile. Diferenta dintre un tricromat si un tetracromat este reprezentata de celule cu con, structurate in ochi, al caror rol este de a absorbi anumite lungimi de unda ale luminii.

In mod normal, ochiul nostru are trei tipuri de celule cu con, ce ne permit sa vedem aproximativ un milion de culori. Un tetracromat, prezinta 4 tipuri de astfel de celule, de aceea ochii lor pot prelua dimensiuni si nuante de pana la 100 de ori mai mult decat majoritatea, ajungand sa distinga cu pana la 100 de milioane de culori.

Cu toate acestea, exista o diferenta intre a avea 4 tipuri de celule cu con in retina si tetracromatismul functional, capacitatea de a distinge mai multe culori decat in mod obisnuit. Exista oameni cu tetracromatie la nivel retinal, care totusi nu prezinta abilitatea de vedea o gama asa de mare de culori. Acest lucru se datoreaza faptului ca, chiar daca detin inca un tip de celula, creierele acestora prezinta aceleasi interconexiuni ca si ale unei persoane cu vedere normala. Tocmai de aceea, o lunga perioada de timp cercetatorii nu erau siguri ca tetracromatia exista.

In baza studiilor stintifice s-a descoperit ca femeile detin cea mai mare probabilitate de a detine cel de-al 4-lea tip de celula cu con. Acest lucru se datoreaza faptului ca informatia necesara aparitiei mutatiei genetice este incorporata in cromozomul X, femeile detinand 2 spre deosebire de barbati care au un cromozom X si unul Y.

Printre posibilele mutatii in cromozomul X este si cea care determina si variatia celulelor cu con, ce pot permite percepeptia mai multor sau mai putinor culori. De aceea, daltonismul este cel mai des intalnit la barbati. Ei neavand posibilitatea sa compenseze cu un al 2-lea cromozom aceasta derivatie genetica.

In aceeasi situatie, o femeie, datorita celor 2 cromozomi X are de 2 ori mai multe sanse decat barbatul sa compenseze posibilitatea existentei daltonismului, discromatiei cat si sa detina mutatia genetica ce permite aparitia celui de-al 4-lea tip de celula cu con.

In momentul de fata se estimeaza ca aproximativ 1% din populatia lumii s-ar putea sa fie tetracromata, afirmatie greu de demonstrat datorita faptului ca testele actuale nu sunt axate pe descoperirea tetracromatiei, ci mai degraba axate pe detectia altor factori mult mai frecvent intalniti in populatia generala – tricromata.

Un element in plus in dificultatea detectiei tetracromatiei este reprezentata si de faptul ca, asa cum am mentionat mai devreme, exista oameni ce prezinta mutatia genetica, dar creierul lor prezentand conexiuni similare cu majoritatea lumii, nu pot accesa cel de-al 4-lea tip de con. Ca acest lucru sa fie posibil, creierele trebuiesc antrenate in aceasta directie, stimulate sa creeze noi conexiuni specific indrumate catre accesarea si interpretarea semnalului trimis de celula suplimentara.

Asadar, chiar daca pana la 1% din populatia lumii este tetracromata, procesul de detectie inca nu a ajuns la performanta necesara pentru a-i detecta.

Daca va fi inteles potentialul genetic al tetracromatiei si cum difera perceptia ei, vor putea fi intelese in acelasi timp multe alte elemente legate de procesarea vizuala a culorilor, zona destul de “nebuloasa” in lumea stiintei in momentul de fata.

Cercetatorii incearca acum sa inteleaga diferenta dintre inzestrarea morfologica si cea functionala a tetracromatiei, ceea ce ar putea duce la o mai buna intelegere a tulburarilor legate de perceperea culorilor si, eventual, la tratarea acestora.

In momentul de fata, totusi, ne aflam pe o cale nebatuta si mai dureaza ceva timp pana vom reusi sa intelegem tot ce dorim. Pana atunci, se pare ca tetracromatii ar avea posibilitatea de accesare a unor locuri de munca pentru care ar fi numai buni, in zona artei, design-ului, poate si in unele zone ale stiintei, unde abilitatea lor poate duce la noi descoperiri si creatii si bineinteles in terapie.

Intr-un curs de pictura predat de un tetracromat catre persoane daltoniste, s-a observat faptul ca operele realizate de acestia aratau o mult mai buna apreciere a culorilor spre deosebire de alte experimente si studii efectuate pana atunci.

Se presupune ca artista tetracromata, fiind expusa inca de la o varsta frageda culorilor si zonei artistice, a reusit sa dobandeasca o intelegere deosebita in a percepe si a prezenta informatiile percepute. Lucru ce ii permite sa exprime mult mai cuprinzator nuantele si efectele culorilor catre alte persoane.

Surse:

1. BBC – The women with superhuman vision

2. Concetta Antico

3. Wikipedia – Retina

4. Wikipedia – Tetracromacy