Informatii Medicale

Studiu leaga consumul de alcool si cancerul mamar

Jon Sullivan - A glass of tawny port

Marti, Societatea Americana de Oncologie Clinica din America a anuntat rezultatele cercetarii referitoare la conexiunea intre consumul de alcool si cancerul mamar. Concluzia este ingrijoratoare. Cel putin doua tipuri de cancer au fost corelate cu consumul de alcool.

Cu toate ca in acest studiu se vorbeste despre cancerul mamar, nu trebuie sa consideram ca barbatii scapa cu basma curata. Si ei sunt expusi altor riscuri prin consumul de alcool fara control.

Aceasta este prima oara cand organizatia face o astfel de declaratie in conexiune cu alcoolul si cancerul, dar nu este prima data cand studiile medicale au gasit stranse corelari intre cele doua.

In aceasta vara, doua mari grupuri de cercetare au gasit dovezi clare ale consumului de alcool – chiar daca este doar un pahar de bere pe zi – si cresterea riscului de a dezvolta cancer mamar atat pre- cat si postmenopauzal.

Pentru acest raport, oameni de stiinta din cadrul Institutului de Cercetare al Cancerului, cat si din cadrul Fondului Mondial de Cercetare al Cancerului, au analizat peste 119 studii din toata lumea si au incorporat informatiile de la aproximativ 12 milioane de femei cat si 260 de mii de cazuri de cancer mamar.

Departamentul de Sanatate al SUA cat si Serviciile Umane descriu alcoolul ca un foarte bine stiut carcinogen.

Studiul evidentiat de catre Institutul National de Cancer din SUA sugereaza ca, cu cat consumi mai mult alcool – mai exact cu cat consumul de alcool este un obicei zilnic – cu atat, ca femeie, riscul de a dezvolta cancer mamar este mai mare.

Cu toate acestea, inainte de a varsa paharul de vin in chiuveta, este important sa tineti cont ca cercetarea nu spune ca orice picatura creste riscul.

Sugestia lor este ca, si daca decizi sa bei, sau esti un consumator frecvent al bauturilor alcoolice, cea mai desteapta decizie este sa te rezumi la maxim un pahar pe zi.

Si pe aceeasi nota, daca nu ai consumat pana acum alcool, nici sa nu incepi!

De tinut cont ca nu putem arunca toata vina pe consumul de alcool atunci cand vine vorba de riscul aparitiei cancerului. Sunt si alti factori importanti de care trebuie sa fim constienti, precum genele noastre, expunerea la factori poluanti, activitatea fizica pe care o depunem etc.

Acest studiu a determinat de asemenea si faptul ca un stil de viata activ cu regim de exercitii fizice viguroase poate reduce semnificativ riscul de cancer mamar. Femeile implicate in studiu care aveau un regim de viata activ prezentau un risc semnificativ scazut de cancer fata de cele cu un regim de viata stationar.

Acest studiu nu trebuie totusi sa ne induca o stare de panica si sa trebuiasca sa ne schimbam complet regimul de viata.

Daca incepem putin cate putin sa introducem in timpul nostru activitatea fizica si sa reducem consumul de substante carcinogene precum alcoolul si fumatul, aceste lucruri pot avea un impact semnificativ in viata noastra pe termen lung.

Si cum a rezumat colega mea dupa ce a citit acest articol, „Deci pot sa beau o bere daca alerg, nu? E bine asa!” 🙂


Surse:

Jurnalul de Oncologie Clinica
Institutul National de Cancer SUA

Imagine:
Wikimedia – Jon Sullivan – A glass of tawny port