Informatii Medicale

Silicagel sau pliculețul pe care scrie „A nu se mânca”

Un lucru pe care cu siguranță nu vreți să-l găsiți într-un pachet cu mâncare este un pliculeț mic misterios pe care scrie ”A nu se mânca”. Dacă nu este mâncare, ce caută în mâncare?

Acele plicuri conțin un dezumidificator rapid ce elimină umezeala din mediul imediat înconjurător și care poate fi găsit în tot felul de produse care, fără el, s-ar strica într-un mediu umed. Printre acestea se enumeră pachetele cu carne uscată, sticlele cu capsule sau gelurile cu vitamine, chiar și produsele din piele precum poșetele și gențile.

De cele mai multe ori, dezumidificatoarele conțin un compus artificial de dioxid de silicon (SiO2) cunoscut in termeni comuni ca Gel de silice sau Silicagel, același care se găsește și în nisipul industrial.

Modul prin care acesta elimină umezeala este foarte interesant. Acest lucru se întâmplă prin absorbția apei.

Absorbția se produce atunci când un material este atras într-o substanță, așa cum plantele și celulele animale, sau celulele unui burete absorb apa. Pe de altă parte, adsorbția se produce atunci când un material se lipește de suprafața unei substanțe.

Granulele de gel de silica sunt acoperite cu mii de pori microscopici care atrag și rețin moleculele de apă. O singură granulă de silicagel poate adsorbi cu până la 40% din greutatea sa în apă.

În mediul creat din interiorul recipientului de vitamine, al pungii de ardei iuți, sau al pungilor cu alimente, apa se va stoca mai degrabă în rețeaua de silicon al silicagelului decât în afara ei, păstrând apa departe de mâncare, care va rămâne uscată și aspectuoasă.

Dacă vă întrebați de ce nu ar trebui să mâncați pliculețul, e simplu:

Nu este mâncare.

Este un fel de nisip de înaltă tehnologie pe care nu vrei să-l mănânci. Dacă totuși o faci, nu te va omorî, însă va adsorbi toată umezeala din gură, inclusiv din gingii și limbă și va crea un disconfort foarte mare.

Așa că urmați sfatul de pe pachețel – Nu îl mâncați. Aruncați-l și bucurați-vă de produsul pe care l-a protejat.

 

Sursa: SciShow – What’s in Those Packets That Say ‘Do Not Eat’? (And Why Shouldn’t I Eat It?)