Cum ar fi daca reactia creierului tau la stimuli vizuali ar putea fi folosita pentru a securiza informatiile si conturile personale?
Tocmai acest lucru afirma autorii unui studiu recent.
Ei isi imagineaza un viitor in care, in loc de scanari ale retinei sau a amprentei, sistemele de autentificare ar putea functiona pe baza activitatii creierului in timp ce individul priveste o serie de imagini, precum o poza cu Mihai Bendeac, o pisicuta care se joaca cu un ghemotoc sau o poza cu o friptura suculenta, asezonata cu o salata delicioasa.
Conform cercetatorilor, creierele noastre,in primele milisecunde ale procesarii unor stimuli vizuali speciali, creaza o serie de tipare unice neuronale, acesti stimuli pot fi poze cu celebritati, mancare sau poze ce contin cuvinte rar utilizate precum “acersecomic”, adica o persoana careia nu i-a fost taiat parul niciodata.
Pentru realizarea studiului, au fost colectate si analizate tipare de la 50 de adulti participanti, cu varste cuprinse intre 18 si 43 de ani. In urma analizelor, au reusit sa creeze parole unice bazate pe activitatea creierului, cu o exactitate de 100% si dupa cum se pare, imposibil de duplicat.
Aceasta nu este prima tentativa de a crea un astfel de sistem. Au mai existat si alte studii ce au intentionat sa utilizeze activitatea cerebrala pentru securizarea informatiei, precum colectarea undelor cerebrale ale unui creier in repaos sau in timp ce se concentra asupra unei parole folosind ca sursa o memorie sau un obiect specific. Diferenta fata de experimentul actual este, conform Doctorului Sarah Laszlo, co-autor a lucrarii, ca datele generate din respectivele studii prezentau variabile mult prea mari pentru a putea garanta acuratetea necesara. Inclusiv dispozitia individului putea inluenta considerabil tiparul undelor cerebrale.
La inceputul studiului Doctor Laszlo nu era foarte convinsa daca experimentul va genera date concrete, dar dupa cateva tentative initiale de succes, a hotarat sa isi directioneze toata atentia asupra proiectului.
Pentru realizarea studiului, participantii au fost pusi in camere silentioase si li s-au conectat senzori pentru inregistrarea continua a activitatii neuronilor stimulati. Dupa, acestia au trebuit sa se uite la peste 500 de imagini ce dispareau imediat de pe ecranul pozitionat in fata lor.
Pozele includeau elemente precum mancare, vedete, tipare si cuvinte rar utilizate. Selectia pozelor, conform celor spuse de Doctor Laszlo a fost bazata mai mult pe intuitie decat pe vreun algoritm, atentia fiind directionata catre elemente ce pot genera raspunsuri personale, unice, pentru fiecare om.
De asemenea, pentru a creste nivelul de acuratete, imaginile nu au stat pe ecran mai mult de cateva milisecunde, acest lucru fiind necesar pentru a capta undele generate de creier in procesele sale automate, tocmai pentru a preveni interventia voita a participantilor.
Dupa colectarea datelor, cercetatorii au descoperit ca pot filtra semnalele specific legate de imaginile vizualizate de restul zgomotului, precum starile emotionale sau alte distractii.
Au reusit astfel sa creeze un tipar unic pentru fiecare participant utilizand ca reper informatia generata pentru doar 27 de imagini, din cele 500 initiale. Datele biometrice obtinute pe aceasta cale au putut fi utilizate pentru identificarea si autentificarea indivizilor cu o acuratete de 100%, inclusiv in testele ulterioare, care au continuat pentru inca 10 luni dupa publicarea rezultatelor.
Inca exista intrebari referitor la fiabilitatea acestui sistem si echipa incearca activ sa ii descopere defectele, dar momentan, se pare ca este destul de sigur cat sa ne gandim cu bucurie la momentul in care ne vom putea loga pe telefoane uitandu-ne la imaginile noastre preferate.
Tot ce mai trebuie dezvoltat este telefonul care sa citeasca gandurile, un fleac!
Pana data viitoare, fiti curiosi si sa aveti o minte sanatoasa!