Stiri Medicale

Ranile pielii se vindeca mai repede ziua decat noaptea

Conform studiului publicat de cercetatorii de la LMB, ranile pielii se vindeca mai repede ziua decat noaptea.

Oamenii de stiinta din cadrul Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology (LMB) au descoperit ca celulele pielii se vindeca mult mai eficient pe timp de zi. Studiul a fost publicat in Science Translational Medicine.

Analizand istoricul pacientilor cu arsuri, care s-au ranit pe timp de noapte, cercetatorii au descoperit ca de regula, acestora le trebuiesc 11 zile in plus pentru a se vindeca, fata de numai 17 zile in cazul celor care s-au ranit pe timp de zi.

Cea mai plauzibila explicatie pentru acest fenomen se pare ca are de-a face cu ritmul circadian.

Ritmul circadian pana acum se credea ca exista numai in creier.

Ritmul circadian sau ritmul nictemeral este un ciclu de aproximativ 24 de ore ce are rolul de a reglementa functiile si procesele biochimice, fiziologice sau comportamentale ale organismului pe timp de zi si pe timp de noapte, dar acum se pare ca si pielea tine cont de acest ceas intern.

Noi nu suntem singurii care suntem supusi ritmului circadian, acesta se regaseste si la plante, animale, ciuperci etc.

Pentru a testa teoria, oamenii de stiinta au studiat un tip de celule ce poarta numele de celule fibroblaste. Acestea sunt primele care ajung la o rana proaspata pentru a declansa procesul de vindecare.

In cadrul studiului a reiesit ca pe timp de zi de doua ori mai multe celule fibroblaste se activeaza spre deosebire de noapte, ceea ce inseamna ca noaptea, pielea are mult mai putine celule cu care sa initieze vindecarea.

Deocamdata testele au fost realizate numai in conditii de laborator, dar daca presupunerile cercetatorilor sunt corecte, ar putea aduce inovatii majore in tratarea ranilor.


Afla mai multe:

Celule Fibroblaste

Ritmul circadian

Surse:

Science Translational Medicine

MRC Laboratory of Molecular Biology

Wikipedia.org

Sursa Foto