Stiri Medicale

Paracetamolul in sarcina ar putea afecta fetusul masculin

Imagine ultrasunet fetus in relatia cu paracetamol in sarcina

Cercetatorii care studiaza defecte ale aparatului reproductiv la copiii de gen masculin, identifica o posibila legatura intre un nivel scazut de testosteron si administrarea de paracetamol.


Conform cercetarii, administrarea analgezicului paracetamol in timpul sarcinii timp de o saptamana sau mai mult ar putea avea efecte asupra fetusului de sex masculin in curs de dezvoltare.

Paracetamolul este considerat cel mai sigur analgezic pentru femeile insarcinate. Cu toate acestea, cercetatorii care au investigat defecte de reproducere la copiii masculi, cum ar fi testiculele coborate, spun ca poate exista o legatura intre nivelurile scazute de testosteron si consumul de paracetamol al mamicilor in timpul sarcinii.

Nu exista nici un motiv pentru a crede ca administrarea de analgezice timp de o zi ar putea cauza probleme. Intr-un studiu care a implicat un soarece de laborator, grefat cu tesut uman si hormoni pentru a imita starea de graviditate, s-a descoperit ca medicamentul a redus nivelurile de testosteron pe parcursul unei saptamani.

Prof. Richard Sharpe, de la Centrul MRC de Sanatate a Reproducerii de la Universitatea din Edinburgh, a declarat ca incidenta tulburarilor care implica deteriorarea fertilitatii masculine este extrem de ridicata. Printre tinerii din Marea Britanie si din nordul Europei, „aproximativ unul din sase va avea una din aceste tulburari”, cunoscuta colectiv ca sindromul de disgenezie testiculara, o deranjare a structurii si functiei structurii tubilor seminiferosi, regasiti in testicule, rezultand in infertilitate si alte afectiuni sau degenerari ale aparatului reproductiv precum cancer testicular al celulelor germinale.

Cercetatorii iau in calcul posibile cauze a sindromului precum dieta parintilor sau stilul de viata

Oamenii de stiinta de la Edinburgh au realizat un studiu pe un soarece de laborator, simuland sarcina umana pentru a evalua daca utilizarea paracetamolului poate fi implicata.

Ei au grefat tesutul testicular uman pe soareci, o tehnica care a fost utilizata anterior pentru a investiga efectul produselor chimice din mediu asupra productiei de testosteron.

Soarecii au primit o doza zilnica tipica de paracetamol fie pentru o zi sau zilnic timp de o saptamana. Studiul, publicat in revista Science Translational Medicine, a aratat ca productia de testosteron nu a fost afectata dupa 24 de ore, dar dupa sapte zile cantitatea de testosteron produsa de tesutul uman grefat pe soareci a scazut cu 45%.

„Paracetamolul este disponibil rapid si adesea luat fara a tine neaparat cont de efectele secundare”, a declarat Dr. Rod Mitchell, cercetator clinic intermediar la universitate. „Studiul va sprijini recomandarile actuale ca paracetamolul ar trebui luat pentru cel mai scurt timp posibil si in cea mai mica doza posibila.”

Femeile care au nevoie de ameliorarea durerii pentru mai mult de o zi ar trebui sfatuite sa consulte medicul lor, pentru ca durerea sau febra in timpul sarcinii trebuie consultate.

Studiile sugereaza ca aproximativ 65% din femeile gravide au luat paracetamol la un moment dat in timpul sarcinii, si exista dovezi ca oamenii il considera a fi inofensiv. „Paracetamolul este un analgezic eficient si eficace in scaderea temperaturii. Nu vrem ca femeile gravide sa sufere de aceste simptome, insa trebuie sa recunoastem ca in multe situatii in care paracetamol este luat fara nicio ezitare, ar putea exista si efecte secundare”, a spus Mitchell.

Alti oameni de stiinta, precum si echipa de la Edinburgh au recunoscut ca rezultatele din studiile pe animale nu au fost intotdeauna reproduse la om. Cu toate acestea, Dr. Christoph Lees, sef de medicina fetala la Imperial College London, a descris studiul ca „important si realizat cu grija”.

Studiul in sine nu ar trebui sa conduca la o schimbare in practica prescrierii, a spus el, pentru ca paracetamolul este in continuare sigur pe termen scurt. „Cu toate acestea, tine de autoritatile de reglementare sa ia in considerare dovezile din acest studiu si altele in legatura cu utilizarea paracetamolului pentru mai mult timp, mai ales dupa primul trimestru de sarcina. Se ridica o intrebare interesanta, din moment ce posibilele efecte adverse sunt, din cate stim, limitate la dezvoltarea testiculara, daca prescrierea medicamentului ar trebui sa diferentieze intre viitoarele mame de baieti sau fete”, a spus el.

Prof Maureen Baker, presedinte al Royal College of General Practicioners, a declarat ca studiul a ridicat intrebari cu privire la siguranta medicamentului.

„Femeile gravide care au luat paracetamol pentru usurarea disconfortului – fie prescris de medicul lor, fie ca auto-medicatie – nu ar trebui sa intre in panica, ca urmare a acestei cercetari. Dar daca sunt ingrijorate de luarea medicamentului regulat pentru o perioada lunga de timp, acestea ar trebui sa-si faca o programare la doctor, sau sa viziteze farmacistul local”.


Surse si link-uri utile:

1. Paracetamol
2. Analgezic
3. MRC Centre for Reproductive Health at the University of Edinburgh
4. Professor Richard M Sharpe
5. Testicular dysgenesis syndrome
6. Testicular dysgenesis syndrome: clinical and environmental aspects
7. Science Translational Medicine Journal
8. Dr. Rod Mitchell
9. Prof. Maureen Baker
10. Dr. Christoph Lees
11. Imperial College London
12. Royal College of General Practitioners

Sursa articol: The Guardian