Stiri Medicale

Osteoartrita la genunchi, inrautatita de insomnie

Radiografie la genunchi cu osteoartrita

Osteoartrita la genunchi impreuna cu insomnia, sunt cel mai probabil accentuate de o afectiune a sistemului nervos cunoscuta ca sensibilizare centrala, afectiune ce ii face mult mai sensibili la durere, coborand nivelul de toleranta in fata acesteia. Concluzie emisa de Dr. Claudia M. Campbel si echipa ei de cercetatori din cadrul departamentului de Psihiatrie si Stiinte Comportamentale a Spitalului John Hopkins, in lucrarea publicata pe 4 iunie.

Impactul negativ al durerii asupra somnului este considerat unul dintre cele mai alarmante efecte ale durerii provocate de osteoartrita […] Relatia este una circulara, in sensul ca o noapte de somn slab este urmata de o zi de durere accentuata.

Afirmatie facuta de Dr. Gillian A. Hawker – profesor de Medicina si Reumatologie in cadrul Universitatii Toronto, in lucrarea Experiencing painful Osteoarthritis

Osteoartrita este o boala degenerativa care erodeaza cartilagiile, tesuturile care capitoneaza oasele din incheieturi. Aceasta afectiune provoaca dureri, pierderea functiilor motorii si poate crea excrescente (conuri) osoase, care intensifica disconfortul si durerea pacientului. De obicei, osteoartrita este asociata cu varsta inaintata si ataca cele mai utilizate incheieturi precum cele ale genunchilor, soldurilor, degetelor sau a partilor inferioare a coloanei vertebrale.

La nivel global, aproximativ 1 din 10 oameni si una din 6 femei cu varste peste 60 de ani sufera de osteoartrita. Conform WHO (World Health Organization), osteoartrita reprezinta una din cauzele principale de dizabilitate in tarile dezvoltate.

Conform Academiei Americane de Medicina a Somnului, aproximativ o treime din populatia globala adulta sufera de insomnii si 1 din 10 sufera de insomnie cronica, o forma mult mai severa, ce se manifesta in episoade de cel putin 3 ori pe saptamana pe perioade de 3 luni sau chiar mai mult.

Criterii de selectie

Pentru realizarea studiului Campbell si colegii sai au comparat durerea folosind patru grupuri de indivizi: 118 pacienti cu insomnie si osteoartrita, 31 de oameni cu afectiuni ale genunchiului, dar cu tipare normale ale somnului, 30 de oameni sanatosi, dar cu insomnii si 29 de indivizi sanatosi, fara istoric de durere cronica in ultimii trei ani si fara probleme de somn.

Cei care aveau insomnie prezentau dificultati in a adormi, de obicei in primele 30 de minute de cand se puneau in pat sau se trezeau o data in timpul noptii pentru intervale de minim 30 de minute. In alte situatii, se trezeau de cel putin 2 ori pentru intervale de aproximativ 15 minute. Aceste manifestari ale afectiunii aveau recurenta de cel putin 3 nopti pe saptamana pe perioade de 1 luna.

Ca metode de evaluare a pacientilor, acestia au tinut un jurnal in care notau frecventa si regularitatea somnului, au fost supusi unui test in conditii de laborator pentru a observa calitatea somnului si nivelului de odihna pe care il acumulau. De asemenea au facut teste de studiu al pragului de durere utilizand temperaturi extreme de cald si rece.

Concluzii

Cei cu osteoartrita, mai in varsta decat ceilalti membrii ai studiului, au raportat nivele mai ridicate de durere si depresie, de asemenea, acest grup a tins sa fie mult mai supraponderal decat celelalte grupuri.

Autorii studiului au declarat in cadrul jurnalului “Arthritis Care and Research” ca printre pacientii cu insomnie, aceia care prezentau si osteoartrita au raportat mult mai multe intreruperi ale somnului si au avut o eficienta a somnului mult mai scazuta, aceasta din urma fiind determinata de cat de mult timp pacientii au petrecut dormind dupa stingerea luminii.

Cercetatorii au masurat de asemenea semnele sensibilizarii centralizate, conditie care afecteaza sistemul nervos, ce este legata de expunerea la dureri cronice pe termen lung, ce determina o scadere considerabila a pragului durerii.

Studiul a determinat in baza evaluarii sensibilizarii centralizate, ca pacientii cu osteoartrita si insomnie au prezentat o sensibilitate mult mai mare la durere.

Surse si Link-uri utile:
1. Knee Arthritis
2. Insomnia
3. Central Sensitization
4. Claudia M. Campbell, Ph.D.
5. Sleep, pain catastrophizing and central sensitization in knee osteoarthritis patients with and without insomnia
6. Gillian A. Hawker, MD, MSc, FRCPC
7. Experiencing Painful Osteoarthritis: What Have We Learned From Listening?
8. Cartilage
9. World Health Organization
10. American Academy of Sleep Medicine

Sursa informatii: Onlinelibrary.wiley.comwww.reuters.com | Sursă imagini: Wikipedia