Stiri Medicale

Operatie pe inima poate salva mii de vieti

Operatie pe inima care poate salva mii de vieti

O operatie pe inima dezvoltata de un medic din Canada pentru inlocuirea valvei aortice a inimii dureaza numai 45 de minute si recuperarea numai doua zile.

Imagineaza-ti ca te trezesti dimineata, mergi la spital, intri in operatie pe inima timp care dureaza aproximativ 19 minute, te trezesti 30 de minute mai tarziu si peste cateva ore pleci acasa. Maine esti inapoi la munca.

Acesta este programul pacientilor Dr. David Wood din cadrul Spitalului General din Vancouver, Canada.

Acest lucru se datoreaza noii tehnici de chirurgie minimal invaziva la care a lucrat domnul doctor.

Procedura poarta numele de Abordarea Multidisciplinara, Multimodala dar Minimalista Transfemurala Transcateterica de Inlocuire a Valvei Aortice, dar pentru simplitatea comunicarii, noi o sa ii spunem 3M.

Dr. David Wood a intreprins un studiu ce a implicat 411 pacienti ce au avut nevoie de operatia 3M pentru tratarea valvei aortice a inimii in 13 centre medicale dintre care 11 in Canada.

In locul operatiei invazive, ce necesita anestezie generala, taierea sternului sau a osului pieptului de care sunt prinse coastele, si perioade lungi de stat in spital cu un timp indelungat de vindecare, pacientii se trezesc dupa 45 de minute si pot pleca din spital in cateva ore.

Peste 80 la suta dintre pacientii supusi interventiei chirurgicale 3M au plecat din spital a doua zi.

Valva aortica este cea mai importanta dintre cele 4 valve ale inimii si face legatura intre inima si corp, alimentand cu sange capul plamanii si muschii. Cu timpul si cu varsta, aceasta se uzeaza si se ingusteaza.

Varsta medie a celor operati de Dr. Wood este de 84 de ani cu simptome de dureri ale pieptului si pierderea suflului.

Conform statisticilor, o data ce incep sa prezinte astfel de simptome, 50 la suta dintre cei afectati nu rezista mai mult de un an, de aceea si necesitatea de a putea interveni cat mai rapid, fara sa supune organismul la traume mari.


Surse:

3MTAVR – The Multidisciplinary, Multimodality, But Minimalist Approach to Transfemoral Transcatheter Aortic Valve Replacement
Dr. David Wood
The Globe and Mail

Sursa imagine:
Fundatia VGH