Stiri Medicale

Nasul poate să-ți spună mai multe decât crezi!

Conform unor noi cercetări, pierderea simțului olfactiv poate semnnala creșterea semnificativă a riscului de deces în următorii cinci ani.

Până în 1987 în minele de cărbune britanice erau folosiți ca santinele canari în cuști care puteau alerta minerii de scurgea gazelor otrăvitoare. Fiind mai sensibili decât noi, canarii deveneau agitați înainte ca gazele să atingă nivele periculoase pentru oameni, dându-le minerilor timpul necesar să evacueze și să evite sufocarea.

Potrivit noilor cercetări, simțul mirosului este pentru sănătatea oamenilor asemenea canarului din mină. Un studiu publicat recent în revista cu accest liber PLOS ONE, arată că pierderea simțului mirosului indică moartea în termen de cinci ani, sugerând că nasul știe când moartea este eminentă și că mirosul poate fi un semnal al stării generale de sănătate, sau un marker de expunere la toxinele din mediu.

Studiul a implicat peste 3000 de participanți, cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani, din Proiectul Viața Socială Națională, Sănătate și Îmbătrânire (Life National Socială, Sănătate și Aging Project – NSHAP). Acesta a fost un studiu longitudinal de factori care afectează bunăstarea persoanelor în vârstă care trăiesc în America.

În 2005-2006, Jayant Pinto de la Universitatea din Chicago și colegii săi au cerut tuturor participanților să efectueze un test simplu care a implicat identificarea a cinci microsuri comune (trandafir, piele, pește, portcale și mentă), folosind numărul de mirosuri identificate incorect ca un scor de gradare a severității pierderii mirosului.

Cinci ani mai târziu, cercetătorii au ținut evidența câtor mai mulți participanți și le-au cerut să efectueze acest test de miros pentru a doua oară. În răstimpul de cinci ani dintre cele două teste, 430 din paticipanții inițiali (sau 12,5%) au murit. Dintre aceștia, 39% care au eșuat la primul test au murit înainte de al doilea test, comparativ cu 19% dintre cei care au avut o pierdere moderată a mirosului și doar 10% care au avut simțul mirosului sănătos.

Cu alte cuvinte, participanții care nu au reușit să treacă de primul test au fost de patru ori mai mai mult predispuși la deces într-o perioadă de cinci ani față de cei care au identificat corect toate cele cinci mirosuri. Acest lucru a fost valabil și atunci când au fost luați în considerare și alți factori cunoscuți pentru impactul asupra mirosului – cum ar fi rasa, sexul, bolile mentale și statutul socio-economic. Chiar și pierderi ușoare de miros au fost asociate cu șanse crescute de deces iminent.

Pierderea simțului olfactiv a prezis moartea mai precis decât au făcut-o un diagnostic de cancer, insuficiența cardiacă sau bolile pulmonare, singura cauză mai des întâlnită care prezice exact moartea fiind deteriorarea severă a ficatului. Însă cercetătorii accentuează că pierderea mirosului este un semnal de alarmă pentru ceea ce va veni și nu o cauză de deces în sine, sugerând două motive posibile pentru această manifestare.

Vârful nervului olfactiv, care conțiine receptorii mirosului, este singura parte din sistemul nervos uman care se regenerează încontinuu prin celulele stem. Producția celulelor pentru miros scade în timp, iar acest fenomen este ascociat cu o reducere treptată a capacității noastre de a detecta și identifica mirosurile. Pierderea mirosului poate indica intrarea organismului într-o stare de degradare, pierzându-și capacitatea de regenerare.

Nervul olfactiv este de asemenea singura parte din sistemul nervos cu expunere directă la aer. Ca atare, toxinele și agenții patogeni trec printr-un traseu mai rapid spre creier, iar pierderea mirosului poate fi o avertizare timpurie a unei afecțiuni care va provoca în cele din urmă moartea.

Pinto și colegii lui nu au examinat cauzele reale ale deceselor celor 430 de participanți, însă spun că această informație este utilă pentru a explora mai departe legătura. Ei cred că testul de miros de 3 minute pe care l-au folosit nu este la fel de sigur ca o evaluare clinică de lungă durată și de aceea legutura ar putea fi mai puternică decât sugerează rezultatele.

Nu se știe dacă testul se poate aplica și tinerilor, însă o continuare a cercetărilor ar putea oferi o modalitate rapidă pentru identificarea celor în vârstă care sunt la risc.

 

Surse:

The Guardian – Your nose knows death is imminent