Stiri Medicale

Nanotehnologia, o abordare „verde” in tratamentul cancerului la ficat

Dr. Kattesh Katti

O procedura minimal invaziva distruge celulele precanceroase in soareci si celule umane crescute in laborator utilizand nanotehnologia. Acest studiu ar putea crea noi metode terapeutice in tratarea cancerului.

 

Conform Societatii Americane de Cancer, mai mult de 700,000 de cazuri de cancer la ficat sunt diagnosticate in fiecare an la nivel mondial. Actualmente, singura varianta de vindecare a acestei forme de cancer este prin operatie chirurgicala, ce presupune inlaturarea tumorii din partea afectata a ficatului sau chiar a intregului ficat.

Cu toate astea, un studiu international condus de catre cercetatori de la Scoala de Medicina a Universitatii Missouri, a dovedit ca o noua metoda, foarte putin invaziva, poate tinti si distruge cu succes celulele tumorale in faza precanceroasa din ficatii soarecilor de laborator, dar si in celulele umane crescute in laborator.

Conform Dr. Kattesh Katti, Profesor de Fizica si Radiologie in cadrul Scolii de Medicina din cadrul Universitatii Missouri si conducatorul studiului:

Cea mai mare limitare pe care o avem in momentul de fata in tratarea majoritatii formelor de cancer este data de afectarea celulelor sanatoase din jurul tumorilor.

“Pentru mai mult de 10 ani am studiat utilizarea nanotehnologiei si am testat daca tratamentele ce tintesc specific celulele canceroase pot reduce sau elimina riscul ca celulele sanatoase inconjuratoare sa fie afectate. Cel mai mare interes in studiile noastre a fost o metoda creata chiar in cadrul universitatii noastre si anume o varianta de nanotehnologie <<verde>> ce utilizeaza compusi chimici naturali obtinuti din plante.”

Studiul, ce s-a desfasurat atat in Statele Unite cat si in Egipt, a implicat utilizarea de nanoparticule de aur, incapsulate intr-un stabilizator protectiv cunoscut de noi ca si Guma Arabica. Nanoparticulele au fost introduse intravenos in ficatii soarecilor si apoi au fost incalzite utilizand raze laser, print-o metoda cunoscuta sub numele de Terapie Fototermala.

Acest studiu nu este o noutate in domeniul stiintific. Totusi, noutatea consta in utilizarea unor elemente care sunt deja utilizate atat in domeniul medical cat si in consumul alimentar uman, ceea ce le face accesibile si sunt deja considerate „sigure”.

 

Lucru extrem de important cand luam in considerare toata logistica necesara pentru aprobarea, in general, a noilor forme de terapii si medicamente, pentru utilizarea in terapia umana.

Guma arabica este o substanta naturala, extrasa din rasina arborelui de acacia. Unul dintre foarte marile avantaje pe care o prezinta guma arabica in cadrul acestui tip de terapie este ca la nivel mondial, are deja toate aprobarile necesare pentru utilizarea in produsele destinate consumului uman, fiind foarte des intalnita in industria alimentara. Cel mai interesant este faptul ca guma arabica pare ca are specifica caracteristica de a adera la nanoparticulele de aur utilizate in studiu.

Un alt foarte mare avantaj este ca aurul este deja utilizat in practica medicala, de mult stiindu-se caracteristicile sale. Combinate, inseamna ca ambele elemente folosite in cadrul acestui studiu sunt deja aprobate la nivel mondial, usurand extraordinar de mult implementarea acestui tip de terapie si convertirea ei intr-o forma de tratament pentru tratarea oamenilor.

Echipa a reusit sa creeze o forma de nanoparticule de aur cu structura modificata special pentru a adera la celulele canceroase. O data ce nanoparticulele se ataseaza de celulele tinta, sunt incalzite prin metoda mai sus mentionata, terapie fototerapica, pana la o temperatura ce le distruge, lasand astfel celulele sanatoase inconjuratoare neafectate.

Un lucru important de mentionat este ca ca deja este dovedita, link aici susceptibilitatea celulelor canceroase la temperaturi ridicate si ca acestea prezinta o toleranta mult mai mica la temperaturi ridicate, spre deosebire de celulele normale, ceea ce a permis cercetatorilor sa incalzeasca zona tinta suficient de mult pentru a distruge celulele canceroase, dar nu suficient cat sa vatameze tesuturile sanatoase inconjuratoare.

Echipa lui Katti a realizat acest experiment pe 224 de soareci de laborator. Jumatate dintre acestia au fost identificati cu celule precanceroase la nivelul ficatului, cealalta jumatate contintand tesuturi sanatoase.

Cu exceptia grupului de control, soarecii au primit aceasta terapie experimentala pe cale intravenoasa, fie numai cu guma arabica, fie cu nanoparticulele de aur incapsulate in guma arabica. Ulterior, unui grup i s-a administrat terapia fototerapica, pe cand celalalt grup a fost lasat fara terapie, pentru observatii.

Am reusit sa demonstram ca administrarea gumei arabice, a nanoparticulelor de aur si a terapiei fototermale nu au cauzat nici o paguba celulelor sanatoase, ceea ce confirma ca putem aplica in siguranta aceste tipuri de tratament”, spune Katti. “Cu toate acestea, combinatia de nanoparticule de aur incapsulate in guma arabica, impreuna cu terapia cu laser a rezultat in eradicarea grupurilor de celule precanceroase tinta si a codului lor genetic, atat in grupul de soareci studiat, cat si in celule umane crescute in laborator special pentru acest experiment.

Urmatorul pas pentru echipa lui Katti pentru de a dezvolta aceasta tehnica intr-o forma de tratament pentru oameni, va fi prin realizarea unui studiu clinic.

 

Componentele utilizate in aceasta forma de terapie nu sunt scumpe, nu au asocieri negative cu depozitarea pe termen lung, o problema des intalnit in medicamentele din ziua de azi si sunt usor de produs. Cel mai important este ca nu implica metode agresive precum chemoterapia si radioterapia. Este o varianta „verde” datorita extrasului obtinut din rasina arborelui acacia si ar putea foarte bine sa trateze si alte forme de cancer fata de cel studiat.

 


 

Studiul „Terapia Fototermala Mediata de Nanoparticule de Aur Conjugate cu Guma Arabica Suprima Leziunile Preneoplastice in Ficatul Soarecilor” a fost publicata recent in Jurnalul Fotochimiei si Fotobiologiei si il puteti gasi dand click aici.

Co-autorii proiectului sunt: Dr. Menka Khoobchandani; Dr. Sagar Gupta; Dr. Kavita Katt si Dr.  Ravi Shukla.

Suportul pentru realizarea acestui studiu a fost oferit de catre Scoala de Medicina a Universitatii Missouri, Programul de Cercetare Interdisciplinara Intercampus si Centru National de Cercetare din Cairo, Egipt.

Surse articol:

1. Eurekalert!
2. Missouri University School of Medicine

Sursa Imagine: EurekAlert!