Stiri Medicale

Nanobotii – noua solutie pentru bolile mintale

Nanobotii este noua solutie pentru bolile mintale

Cercetatorii au descoperit o noua tehnica care ar putea fi o solutie pentru persoanele ce sufera de boli mintale utilizand nanoboti.

 

Potrivit noului studiu publicat recent in revista Wired Studies, oamenii de stiinta de la Bar-Ilan University, impreuna cu Interdisciplinary Center din Israel, testeaza nanoboti injectabili pe gandacii de bucatarie. Aceasta noua tehnica prin care se poate controla eliberarea de substante medicamentoase in organismele vii, ar putea ajuta persoanele ce sufera de boli mintale, precum depresia, schizofrenia sau tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD). 

Conform unui raport lansat in 2015 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), peste 200.000 de romani sufera de boli mintale. Cresterea exagerata a numarului persoanelor diagnosticate cu o astfel de boala, a tras un serios semnal de alarma pentru oamenii de stiinta.

Cercetatorii au observat ca metodele traditionale de introducere a medicamentelor in organism, precum injectiile sau pastilele au foarte multe dezavantaje. Primul impediment fiind inexistenta unei modalitati de a opri medicamentul dupa ce acesta a intrat in fluxul sanguin. De asemenea, metodele traditionale prezinta si alte dezavantaje, precum imprecizia dozarii.

Pentru a aduce imbunatatiri vechilor metode, echipa de cercetatori a dezvoltat o procedura care poate controla eliberarea de medicamente in organism, necesare creierului, cu ajutorul electromagnetilor controlati prin Electroencefalografie (EEG) – o metoda electrofiziologica de explorare a sistemului nervos central.

Specialistii au constatat ca nanobotii pot avea structuri speciale, prin metoda ADN-origami, facandu-i usor de utilizat.

In ciuda faptului ca pare fictiune ca niste mini-roboti sa poata fi implantati in creier, totusi, echipa a reusit sa realizeze tocmai asta.

Echipati cu nanoparticule de oxigen feros, acestia au capacitatea de a se comporta ca niste „usi” ce pot controla eliberarea medicamentelor. Manipulearea acestor „usi” se realizeaza prin intermediul electromagnetilor din EEG, determinand deschiderea si inchiderea lor atunci cand se detecteaza tiparul specific dorit al creierului, eliminand astfel medicamentul in mediul inconjurator.

Controlarea nanobotilor s-a realizat prin intermediul unui voluntar, care, printr-un algoritm special creat de catre cercetatori, putea controla eliberarea medicamentelor in interiorul creierelor gandacilor.

Pe toata perioada in care voluntarul rezolva teste, activitatea cerebrala semnalata prin EEG era in crestere, activand bobina electro-magnetica care ajuta la eliberarea medicamentului din nanorobot in corpul gandacului. Imediat ce omul a inceta activitatea, procesul se incheia, iar nanorobotul isi inchidea poarta oprind eliberarea medicamentului.

Cercetatorii sunt de parere ca ingenioasa descoperire ar putea deveni noul mod de administrare a medicamentelor. In plus, daca algoritmul ar putea fi declansat si printr-o anumita stare de spirit sau senzatie, nu doar prin efortul mintal, un nou sistem ar putea fi creat pentru administrarea medicamentelor doar in cazuri necesare si numai pentru perioade bine determinate de timp.

Momentan, oamenii de stiinta sunt de acord ca noua inventie este inca in stadiu incipient, dar dorinta lor este ca acest experiment sa poata inspira imbunatatirea proiectelor similare, cu scopul de a avea un control mai bun asupra functiilor biochimice si psihologice.


Surse:

Wired.co.uk

Sursa imagine: DepositPhotos