Informatii Medicale

Mituri despre corpul nostru – Episodul 1

Reflectie distorsionata

In acest articol prezentam 5 mituri care probabil nu stiati ca sunt gresite despre corpul uman.


1. Oamenii grasi au metabolismul mai incet

Persoanele corpolente au organe mai mari ce consuma mai multa energie. Muschii consuma de 3 ori mai multa energie decat grasimea, insa celulele celorlalte organe consuma si mai mult. Persoanele grase au organe mai mari si per total mai multe celule ce trebuie intretinute fata de persoanele mai slabe. Evident, consumul total de energie al organinsmului este mai mare.

2. Un fund mai mare este mai sanatos decat o burta mare

Nu neaparat. Oamenii de stiinta credeau ca un corp cu forma de para este mai sanatoas decat cea de mar, insa se inselau. Forma de mar are mai multa grasime in zona abdomenului, iar cea de para acumuleaza grasimea pe fund, solduri si coapse. In trecut se creadea ca cei cu forma de mar au riscul crescut de a face boli de inima si diabet, deoarece grasimea abdominala secreta anumite chimicale ce cresc inflamatiile si presiunea arteriala si pot provoca rezistenta la insulina. La polul opus, se credea ca grasimea din zona soldurilor si a sezutului era oarecum benigna, insa noile cercetari de la Universitatea Davis California arata ca si grasimea Gluteala elibereaza aceleasi substante toxice. Cu alte cuvinte, indiferent de forma corpului, prea multa grasime nu este sanatoasa.

3. Femeile au corpul in forma de clepsidra

Majporitatea femeilor din UK au corpurile in forma rectangulara, forma de para, lingura sau triunghi.
Desi multe femei prefera sa se identifice cu o forma de clepsidra sau para, scanarea 3D are alte rezultate. Cercetatorii de la Manchester Metropolitan University au folosit scanarea 3D pe 240 de femei britanice si au observat ca doar 63% dintre ele aveau masuri asemanatoare de bust, talie si umeri, iar talia aproape inexistenta le facea sa aiba forma rectangulara. 13% dintre femeile masurate aveau forma de clepsidra, 8% forma de para, 7% forma de lingura, adica o clepsidra cu partrea de sus doartre dezvoltata, 6% forma de triunghi intors și doar 3% aveau forma de triunghi. De asemenea, cercetatorii au observat tendinta corpului de a avea o forma rectangulara odata cu inaintarea in varsta: 80% din femeile cu varsta peste 56 de ani se incadrau in caregoria rectangulara.

4. Sanii barbatilor sunt grasime

Desi Ginecomastia apare de obicei la barbatii cu burta de bere si barbie dubla, sanii dezvoltati nu sunt chiar grasime. In majoritatea cazurilor, creste tesutul mamar. Persoanele supraponderale dezvolta uneori acesti sani deoarece celulele de grasime produc Estrogen, hormonul feminin ce stimuleaza cresterea sanilor. In mod normal testosteronul inhiba estrogenul, insa odata cu inaintarea in varsta scade nivelul de testosteron.

4. Barbatii mai grasi au rezistenta mai mare in pat fata de cei mai slabi

Cercetatorii turci au chestionat 200 de barbati si au observat ca cei cu IMC mai mare si cu grasime abdominala evidenta rezistau in medie 7,3 minute in pat. Barbatii mai slabi rezistau in medie 2 minute, si aveau sanse mai mari de ejaculare prematura. Obezitatea reduce de obicei nivelul de testosteron, insa desi ar putea face ca barbatii corpolenti sa reziste mai mult, ar putea avea in primul rand probleme intrarea in erectie. Obezitatea este asociata cu disfunctiile erectile.


Surse si linkuri utile:
1. PubMed
2. UC Davis study deflates notion that pear-shaped bodies more healthy than apples
3. 
MMU research reveals clothes sizing confusion
4. 
What is gynaecomastia?
5. Insight on pathogenesis of lifelong premature ejaculation

Sursa articol: BBC | Sursa imagine: