In fiecare an, impresionante sume de bani sunt pierdute prin achizitia acestor produse, in pofida faptului ca exista dovezi stiintifice care dovedesc ineficienta si chiar inutilitatea acestora, chiar mai mult, unele dintre aceste produse fiind daunatoare sanatatii noastre.
Expertii acuza de cautarea profiturilor in detrimentului sanatatii pe cei care promoveaza si incurajeaza consumul acestor produse.
Farmacistii ar trebui sa opreasca comercializarea produselor care nu prezinta semne de eficienta in tratarea sau ameliorarea conditiilor tintite
spune Anthony Cox, Lector al catedrei de Farmacie Clinica din cadrul Universitatii Birmingham.
Chiar si unele dintre cele mai bine vandute produse, de multe ori nu au o fundatie stiintifica care sa demonstreze eficacitatea lor. Mai jos vom identifica cateva dintre produsele de care te poti lipsi.
1. Sapunurile si servetelele antibacteriene
Cu toate ca ni se pare absolut normal ca sapunurile antibacteriene sa ne protejeze atat pe noi cat si familiile noastre de miriadele de boli, se pare ca situatia nu este chiar asa.
Dupa mai mult de patru decenii de cercetari ale Administratiei Alimentatiei si Medicamentelor din America, impreuna cu multiple studii independente, au produs acelasi rezultat si anume:
Triclosanul, ingredientul activ in multe sapunuri, geluri si servetele antibacteriene, nu prezinta absolut nici un avantaj in fata sapunului clasic.
Una dintre problemele acestor tipuri de produse, este ca tinteste mai mult bacteriile, ignorand virusii. Dar virusii sunt cei care provoaca majoritatea afectiunilor precum racelile si gripele.
Cea mai buna metoda demonstrat stiintific de a tine bacteriile sub control este aceea de a avea o igiena corespunzatoarea a mainilor, impreuna cu mentinerea curateniei si igienei in bucatarie.
Dovezile arata ca, copiii supusi expunerii indelungate la triclosan, pe parcursul anilor sau chiar lunilor, sunt predispusi in a dezvolta alergii. Aceasta informatie este oferita de un studiu publicat in Journal of Allergy And Clinical Immunology din 2012.
Acest lucru se poate datora faptului ca tinerii care utilizeaza astfel de produse reduc semnificativ interactiunea cu bacteriile “sanatoase” care ne insotesc. De asemenea, fara factorii care sa antreneze sistemul nostru imunitar, acesta va fi predispus sa exagereze in manifestarile sale, spre deosebire de reactiile potrivite.
2. Pasta de dinti cu efect innalbitor
Un procent considerabil din noi utilizam paste de dinti cu efect innalbitor, chiar daca de multe ori costurile sunt considerabil superioare pastelor de dinti normale.
Pastele de dinti vandute in UE, legal nu pot contine mai mult de 0,1% peroxid. Posibilitatea ca aceasta cantitate sa aiba un efect asupra dintilor este absolut inexistenta. Este nevoie de o cantitate cel putin de 30 de ori mai mare ca efectele sa inceapa sa fie vizibile.
Unele dintre paste utilizeaza peroxid ca agent de innalbire dar, conform Dr. Nigel Carter, Presedinte al Fundatiei Britanice pentru Sanatatea Dintilor.
3. Medicamente pentru Tuse
Daca tusea se datoreaza unei infectii virale, precum majoritatea cazurilor, nu exista o cale rapida de a scapa de afectiune. Pur si smplu trebuie sa astepti ca sistemul imunitar sa combata virusul.
Medicamentele pentru tuse nu vor grabi procesul de vindecare, oricare are fi ingredientul “magic”.
Dovezile medicale care atesta eficienta medicamentelor de tuse sunt foarte slabe si de asemenea, nu dovedesc in nici o masura reducerea perioadei de boala.
Dr. Tim Ballard, Vice-Presedinte al Colegiului Regal al Medicinei Generale.
O analiza a 17 studii sitiintifice ce au implicat peste 2800 de adulti si 8 studii realizate pe 616 copii, realizat de Cochrane Collaboration in 2008, dezvaluie ca nu sunt dovezi certe ca dextrometorpanul sau difenihiframina – doua dintre cele mai intalnite ingrediente in astfel de produse – contribuie cu ceva la procesul de vindecare.
Anthony Cox mentioneaza ca unele produse, chiar top de gama, pot produce mai multe pagube decat incearca sa repare:
Combinatia de substante continuta poate fi ilogica – precum un expectorant, ce produce mucus, impreuna cu un inhibitor, care, dupa cum spune si numele, inhiba reflexul de a evacua mucusul. Aceste situatii mai probabil creeaza efecte adverse decat vindecare, efecte precum ameteala sau starile de greata.
4. Produse pentru indepartarea cerumenului (Ceara din ureche)
Nu exista studii care sa dovedeasca superioritatea acestor produse in fata simplei actiuni de a-ti curata urechile cu prosopul dupa dus.
Intr-un studiu din 2009, condus de Martin Burton – Otolaringolog in cadrul Spitalelor Oxford Radcliffe NHS Trust, acesta a conclus: “Apa sau solutia salina se pare ca prezinta aceleasi efecte ca si a produselor vandute in farmacii. Avantajul acestora (apa si soutia salita) este ca au virtutea de a fi foarte ieftine si la indemana”.
5. Antihistaminele pentru insomnie
Multe produse ce pot fi achizitionate fara reteta contin antihistamina difenhidramina. Aceasta este utilizata in special pentru a ameliora reactiile alergice si prezinta somnolenta ca efect secundar. Cu toate acestea, nu exista suport stiintific care sa vin in ajutorul acestei substante in tratarea insomniei.
Exista doar 2 studii realizate in studiul efectelului difenhidraminei in tratarea insomniei.
Primul, publicat in 2005 in jurnalul “Sleep”, pune in balanta o doza de difenhidramina cu un placebo in tratarea a 20 de persoane in varsta cu insomnie. Participantii la studiu nu au reclamat nici o diferenta intre cele doua substante.
Al doilea studiu, similar celui din 2005, a examinat 184 de adulti. Citirile activitatii creierului, ochilor si a muschilor au dus la concluzia ca difenhidramina nu are nici un efect major in fata pastilelor placebo.
In plus, efectele secundare ale difenhidraminei sunt: ameteala, dureri de cap, constipatie, retentie urinara, senzatia de gura uscata.
—
Surse: