Informatii Medicale

Ignoranta despre antibiotice si riscurile acesteia

Stafilococ rezistent la antibiotic

Mai mult de jumatate din populatia globului nu stie cum functioneaza antibioticele, conform Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO/OMS).


Problema principala este ca interpretarea gresita a antibioticelor poate inrautati criza rezistentei la antibiotice.

Expertii medicali au semnalat in ultimii ani gravitatea rezistentei la antibiotice sau a cresterii rezistentei bacteriilor fata de medicamentele folosite pentru a le inlatura.

Problema resistentei la medicamente

De fiecare data cand un antibiotic este folosit pentru a ucide bacteriile invadatoare, cateva pot supravietui cu trasaturi adaptate pentru rezistenta la medicament. Deoarece acesti supravietuitori transmit trasaturile generatiilor viitoare de bacterii, antibioticul devine mai putin eficient.

Antibioticele au fost folosite regulat, in multe cazuri chiar prea des, din 1940 pana acum, iar efectele au crescut ingrijorator de mult.

Este aproape imposibil sa estimam importanta antibioticelor in viata moderna. Julia Calderone spunea intr-un articol ca prima persoana care a fost salvata cu ajutorul Penicilinei a fost un politist britanic ce-si zgariase fata cu un spin.

Zgarietura s-a infectat pana cand a inceput sa curga puroi din scalp, apoi s-a raspandit la un ochi, pe care doctorii au fost nevoiti sa-l scoata.

Penicilina a fost folosita pentru a curata infectia, insa pana acum antibioticul a fost atat de des utilizat incat multe bacterii nu mai pot fi tratate cu el.

Intr-o lume fara antibiotice eficiente, chiar si o singura zgarietura poate ucide.

Inainte de aparitia antibioticelor, 30% din copii mureau de pneumonie. Una din 100 de femei murea din cauza unei infectii dobandite in timpul nasterii, chiar si in cele mai curate maternitati.

Chirurgia moderna este aproape imposibila fara medicamentele care pot elimina o infectie data de cateva bacterii microscopice intrate intr-o incizie.

Medicii estimeaza ca pana in 2050 infectiile rezistente la antibiotice vor provoca mai multe decese decat cancerul.

Ceea ce este necunoscut despre antibiotice

In cel mai recent studiu al OMS, cercetatorii au chestionat 10.000 de locuitori din 12 tari, cate 2 natiuni pentru fiecare 6 regiuni majore ale lumii, iar concluziile sunt perturbatoare.

Trei sferturi dintre participanti cred ca rezistenta la antibiotice inseamna ca oamenii devin mai rezistenti, nu bacteriile.

Este important deoarece intelegerea modului in care se poate rezolva problema depinde de intelegerea a ceea ce o cauzeaza, in primul rand: microbii.

Cel mai probabil, din cauza acestei neintelegeri, aproape jumatate dintre participanti cred ca se supun riscului de infectie rezistenta la antibiotice doar daca iau medicamente regulat.

Din pacate, nu este adevarat: oricine poate dezvolta o astfel de infectie daca este contaminat de microbii responsabili, oriunde, fie la spital, bar, acasa sau un meci de fotbal.

64% din persoane cred ca antibioticele pot trata o raceala sau gripa, insa nu este adevarat.

Antibioticele actioneaza doar asupra microbilor, nu a virusurilor. Folosirea in exces creeaza in primul rand bacterii rezistente la antibiotice.

La fel, 64% dintre participanti cred ca expertii medicali pot rezolva problema inainte de a ajunge prea serioasa. Maryn McKenna, autoarea cartii Superbug: the fatal menace of MRSA a scris pe blogul ei pe site-ul National Geographic despre aceasta problema, in articolul Drug Resistanc: Worse, And Still a Lot to Learn.

Totusi, exista pasi clari care trebuiesc urmati pentru a incetini raspandirea bacteriilor rezistente la medicamente.

Utilizati antibiotice numai atunci cand acestea sunt necesare.

Nu intrerupeti niciodata administrarea antibioticelor la jumatatea tratamentului deoarece s-ar putea sa va simti mai bine – scopul medicamentului este de a ucide bacteriile care cauzeaza boala si daca nu le elimina complet, sunt sanse ca supravietuitorii slabiti sa dezvolte rezistenta.

Expertii sunt de asemenea de parere ca agricultorii trebuie sa dea mai putine antibiotice animalelor.

McKenna scrie ca, din pacate, situatia este descurajanta deoarece foarte multi oameni inca nu inteleg cum apare rezistenta la antibiotice si inrautatesc lucrurile.

Potrivit Reuters, Directorul General OMS, Margaret Chan, a fost mai explicita intr-un telebriefing cu reporterii.

Cresterea rezistentei la antibiotice este o criza globala ce ar putea duce la sfarsitul medicinei moderne asa cum o stim.


Surse si linkuri utile:
1. A huge spike in antibiotic-fed livestock is bringing the superbug epidemic even faster than feared
2. What do we do when antibiotics don’t work any more?

Sursa articol: TECH Insider | Sursa imagine: Wikimedia