Informatii Medicale

Grasimea abdominala, mult mai periculoasa decat obezitatea?

Grasime abominala

Oamenii care au o greutate normala pe cantar ar putea prezenta un risc mai mare de deces pe termen mediu daca grasimea este preponderent situata in zona abdomenului.


Cercetatorii au gasit mai multe dovezi care confirma ca indicele de masa corporala (IMC) nu este o metoda buna de a masura cu adevarat grasimea corporala.

Indicele de masa corporala (IMC) arata raportul dintre greutatea si inaltimea unei persoane, insa nu evidentiaza si grasimea care se acumuleaza in burta si in jurul organelor abdominale. Aceasta poate duce la inflamatie, intoleranta la glucoza si alte complicatii care cresc riscul de boli cardiovasculare si diabet de tip 2.

Co-autorul studiului pe aceasta tema, Thais Coutinho, cardiolog la Ottawa Heart Institute, a declarat ca exista foarte multe nume pentru grasimea abdominala.

Exista forma de mar, opusa formei de para, exista si briosa, exista si burta de bere, roata de rezerva. In esenta, toate se refera la acelasi lucru: la o persoana care are un abdomen disproportionat de mare in comparatie cu alte parti ale corpului.

Coutinho si co-autorii ei de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, au evaluat riscul de deces pe o perioada de cinci si zece ani, la barbati si femei cu IMC normal si obezitate in zona centrala, comparativ cu cei care sunt supraponderali sau obezi bazat pe IMC. Studiul a inclus mai mult de 15.000 de participanti, si s-a desfasurat pe o perioada medie de 14,3 ani, ca parte a unui studiu national din SUA centrat pe sanatate si nutritie, cunoscut sub numele de NHANES III.

S-a constatat ca grupul de pacienti cu cel mai mare risc de mortalitate a fost chiar cel in care pacientii care au avut IMC normal, adica oameni care nu erau neaparat grasi pentru inaltimea lor.

Studiul este publicat intr-un numar al revistei stiintifice Annals of Internal Medicine.

Pentru un om cu obezitate centrala si IMC normal, riscul de mortalitate a fost dublu fata de cei care au fost supraponderali sau obezi conform IMC. Pentru femeile cu obezitate centrala si IMC normal, riscul de mortalitate a fost de aproape 1,5 ori mai mare decat pentru cele cu un IMC problematic, dar fara grasime concentrata in mijloc.

Grasimea cea mai periculoasa este in zona abdomenului

Raj Padwal, un medic de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Alberta, care studiază riscurile cardiovasculare si obezitatea, a declarat ca rezultatele arata ca „nu conteaza doar cat de multa grasime ai, ci unde este localizata grasimea.”

„Cea mai periculoasa este grasimea din zona abdomenului. Este in cavitatea intra-abdominala, in organe”, a explicat Padwal.

Grasimea infiltrata in acea zona a corpului este cu siguranta cea mai daunatoare din punct de vedere a riscurilor viitoare legate de complicatii cardiovasculare si riscul de deces.

Obezitatea centrala este legata de grasimea infiltrata in pancreas si ficat, care la randul sau este legat de riscul de diabet de tip 2, ficat gras si in cele din urma stadiul terminal de insuficienta hepatica.

Padwal spune ca IMC si-a servit scopul prin utilizarea sa si nu ar mai trebui folosit clinic. „De preferinta, as spune ca raportul talie-sold sau circumferinta taliei ar trebui sa fie masurate si IMC ar trebui sa fie aruncat.”

Autorii studiului au sugerat prin concluziile lor ca cei cu greutate normala, dar obezitate centrala ar putea fi vizati ca o populatie importanta pentru modificarea stilului de viata si preventie.

In timp ce pierderea in greutate pe termen lung este foarte dificila, Coutinho a declarat ca schimbarile stilului de viata sanatos aduc schimbari pozitive in corp, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale, indiferent de pierderea de grasime.

Pentru a va calcula raportul talie-sold, masurati talia in zona cea mai ingusta, si apoi impartiti la dimensiunea soldurilor masurate in zona cea mai larga.

In cazul in care rezultatul este mai mare decat 0.85 la femei sau mai mare de 0.90 la barbati, atunci se recomanda schimbari in stilul de viata si exercitii fizice pentru a imbunatati sanatatea pe termen lung.

„Este foarte simplu. E doar o masuratoare cu centimetrul”, a spus ea. „Toata lumea poate face asta si ne poate ajuta sa identificam persoanele cu cel mai mic si cel mai mare risc.”

Există, de asemenea, echipamente ce ofera o masuratoare mai sofisticata direct a grasimii, dar medicii se confrunta cu un compromis intre ceea ce este pragmatic si care este cea mai buna metoda de masurare,  mai spune Padwal.

Cercetatorii au folosit o tehnica de masurare pentru circumferinta taliei, care difera de metoda recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. O alta limitare este ca s-au bazat pe datele raportate de subiecti chiar si pentru cazurile cu complicatii, cum ar fi hipertensiune arteriala si colesterolul ridicat.

Studiul a fost finantat de catre US National Institutes of Health, American Heart Association, Fondul European de Dezvoltare Regionala si Ministerul Ceh al Sanatatii.


Surse si linkuri utile:
1. Belly Fat More Deadly Than Obesity
2. Obesity research confirms long-term weight loss almost impossible
3. Measure waistlines, new obesity guidelines urge doctors
4. Simple Exercises For a Quick Weight Loss

Sursa articol: CBC News | Sursa imagine: Pixabay