Informatii Medicale

Exercitiile fizice – Cat de diferit le interpretam?

Exercitii fizice

Psihologul social Emily Balcetics in cadrul unei sesiuni TED a prezentat o serie de experimente conduse de ea pentru a descoperi cum perceptia subiectiva modifica intepretarea dificultatii exercitiilor fizice.


 Vazul e simtul caruia ii dam cea mai mare importanta.

Privim constant in jur, identificam rapid si ne dam seama ce vedem. Ceea ce credem ca vedem este filtrat prin ochii mintii noastre. Cei care tin dieta vad merele mai mari fata de cei care nu numara caloriile. Jucatorii de tenis vad mingea mai mica daca trec printr-o perioada dificila, comparativ cu cei care au un sezon bun . Perceptia este o experienta subiectiva si de aceea vedem doar prin ochii mintii.

Sanatatea si forma fizica

In intreaga lume oamenii se chinuie sa-si controleze greutatea si exista multe metode sa nu ne ingrasam. De pilda ne propunem solemn sa facem exercitii dupa sarbatori, dar hotararile de Anul Nou sunt uitate pana de Ziua Indragostitilor. Vorbim cu noi, incurajator, spunandu-ne ca asta este anul in care ne vom reveni in forma, dar nu este suficient pentru a reveni la greutatea ideala. De ce?

Nu exista un raspuns simplu, mai degraba ochii mintii ne saboteaza. Unii considera exercitiile fizice foarte grele, iar altii mai usoare. Ca prim pas pentru teste, Emily Balcetis si echipa ei au evaluat prin masuratori obiective forma fizica a participantilor la studiu. Au luat in cosiderare circumferinta taliei fata de circumferinta soldurilor, un raport mai mare talie/sold indicand o forma fizica mai slaba spre deosebire de un raport mai mic.

Dupa colectarea masuratorilor, au participat la o cursa de mers carand greutati. Inainte de asta, au fost rugati sa estimeze distanta pana la sosire.

Ne-am gandit ca forma fizica a participantilor le-ar putea modifica aprecierea distantei.

Intr-adevar, au putut prezice aprecierea distantei dupa raportul talie/sold. Persoanele nepregatite, fara conditie fizica, apreciau distanta ca fiind mult mai mare fata de cei care erau in forma. Forma lor fizica schimba modul in care percepeau mediul. Si mintea poate face acelasi lucru. De fapt mintea si corpul lucreaza in tandem ca sa modifice modul in care percepem lumea. Asta i-a facut sa creada ca cei foarte motivati, cei cu teluri bine definite, ar putea vedea linia de sosire mai aproape decat cei mai putin motivati.

Cercetatorii au evaluat din nou prin masuratori obiective forma participantilor, circumferinta taliei si a soldurilor, si i-au pus sa faca niste exercitii fizice. In functie de feedback-ul furnizat de echipa de cercetatori, unii participanti au spus ca nu sunt motivati sa mai faca exercitiile. Simteau ca atinsesera forma fizica dorita si nu aveau de gand sa mai continue. Acestia nu fusesera motivati.

Altii, datorita feedback-ului primit, erau foarte motivati sa faca exercitiile fizice specificate. Aveau un scop puternic sa ajunga la linia de sosire. Inainte sa porneasca, au fost rugati sa aprecieze distanta. Cat de departe li se parea linia de sosire?

Din nou, ca si in studiu precedent, raportul talie/sold se corela cu aprecierea distantei. Cei nepregatiti apreciau distanta mai mare decat cei aflati in forma fizica buna. Important este ca asta se petrecea cu cei nemotivati sa exerseze. Cei puternic motivati sa realizeze exercitiile fizice, apreciau distanta mai scurta. Chiar si cei foarte iesiti din forma, dar cu un nivel de motivare mare, vedeau linia de sosire aproape, daca nu chiar mai aproape comparativ cu cei mai bine antrenati decat ei.

Forma fizica poate determina aprecierea distantei pana la sosire, dar cei hotarati sa atinga un obiectiv realizabil in viitorul apropiat si care credeau ca pot face asta au considerat exercitiile mai usoare. Astfel a aparut intrebarea daca nu cumva exista o strategie care sa-i ajute pe oameni, schimbandu-le perceptia, sa le dea impresia ca exercitiile sunt mai usoare?

Cercetatorii au studiat literatura oftalmologica pentru a-si da seama ce puteau face si au creat o strategie numita Ochii la premiu!

Nu e un slogan dintr-un afis de inspiratie, ci o indicatie despre cum sa privesti lucrurile. Celor pregatiti de echipa, bazat pe aceasta strategie, li s-a spus sa se concentreze pe linia de sosire, sa evite sa se uite in jur, sa-si imagineze un reflector care lumineaza scopul si ca totul in jur e incetosat, chiat dificil de deslusit.

Ideea din spatele acestei strategii este sa faca exercitiile sa parea mai usoare. Au comparat acest grup cu unul martor. Acestora din urma li s-a spus sa priveasca lucrurile normal. Sa vada sosirea dar si cosul de gunoi din dreapta, oamenii sau lampadarul din stanga. Probabilitatea era ca ei vor estima distanta mai mare. Ce-au descoperit? Dupa ce au apreciat distanta, oamenii cu ochiul la premiu au apreciat sosirea fiind cu 30% mai aproape decat cei care erau atenti si in jur, cum faci in mod natural.

Strategia a avut succes in schimbarea perceptiei si facea exercitiile sa para mai usoare. Problema era: ar ajuta asta la imbunatatirea exercitiilor? Ar imbunatati calitatea efectuarii lor?

Urmatoarea etapa a fost ca participantii sa care greutati suplimentare pana la linia de sosire. Le-au fost puse la glezne greutati care reprezentau 15% din greutatea lor. Li s-a cerut sa ridice genunchii sus si sa mearga repede catre sosire.

Asadar, marea problema: a schimbat placerea exercitiului strategia de a sta cu ochii pe premiu concentrati pe linia de sosire? Da. Cei cu ochii pe premiu au marturisit ca le-a fost cu 17% mai usor sa efectueze exercitiul, decat celor care priveau in jur, natural.

Le-a schimbat modul subiectiv in care se simteau realizand exercitiile fizice cerute, dar si modul obiectiv in care efectuau exercitiile? Cei cu ochii pe premiu s-au miscat cu 23% mai repede fata de cei nemotivati.

Succesul studiului este dat de o strategie gratuita, usor de folosit, care are un efect major indiferent de forma fizica. Cu ochii la premiu, exercitiile fizice par si se simt mai usor. Desi o sanatate buna nu tine doar de un mers rapid, ochii la premiu poate fi o strategie in plus pe care o puteti folosi ca sa aveti un stil de viata sanatos.

Fiecare dintre noi vede lumea prin proprii ochi, dar ne putem ajuta reciproc sa o vedem altfel. Cu totii vedem lumea subiectiv si uneori ne poate parea un loc periculos, competitiv si insurmontabil, dar nu trebuie sa o vedem asa mereu. Ne putem educa s-o vedem altfel, iar cand gasim un mod in care sa ne para mai draguta, mai usoara, poate ca asa va si deveni.


Linkuri si surse utile:
1. TED

Sursa articol: TEDx Talks | Sursa imagine: Wikimedia