Informatii Medicale

Este asexualitatea mai comuna decat credem?

Adolescenti asexuali

1% din populatia globului se identifica ca fiind asexuala. Dar stim ce inseamna asexualitatea?


Dovezile indica faptul ca asexualitatea este o orientare sexuala la fel ca homosexualitatea, bisexualitatea, heterosexualitatea, polisexualitatea, pansexualitatea si asa mai departe. Reducand la notiunile de baza, o persoana asexuala nu are sentimente sau dorinte sexuale fata de celelalte persoane, si la fel ca alte orientari sexuale nu este o alegere sau o disfunctie, ci pur si simplu modul in care s-a nascut.

In timpul pubertatii, cand unor copii incepe sa le creasca parul in diverse zone si apar primele instincte sexuale, cei asexuali de obicei sunt confuzi sau plictisiti de ideea de sex sau doar perplecsi si frustrati.

Desi asexualitatea la plante si animale este bine documentata, asexualitatea la oameni este un concept destul de nou pentru cercetatorii stiintifici. La inceput, psihiatrii o descriau ca o tulburare psihologica, insa a ramas o gandire invechita. Mai nou, atata timp cat persoana asexuala nu este stresata de propria orientare sexuala, nu reprezinta o problema.

Asexualitatea a fost observata de Alfred Kinsey si recunoscuta de alti cercetatori sexuali in studiile lor, insa un studiu anume de la USA Sheep Experiment Station din Idaho este reprezentativ. Cercetatorii cautau metode de a incuraja oile sa se imperecheze mai eficient. Insa cand au urmarit cu atentie turmele, au observat ca 5-10% dintre oi erau homosexuale si 2-3 procente asexuale. Desi oile si oamenii nu sunt comparabili din acest punct de vedere, studiul ofera o alta perspectiva asupra biologiei.

O viata fara sex poate fi greu de imaginat, insa persoanele asexuale totusi acorda valoare intimitatii fizice. Un studiu din 2011, publicat in Archives of sexual behavior, a observat ca femeile asexuale simt placere fizica insa nu ascociaza aceste senzatii cu nevoile sexuale. De asemenea, se pare ca unele persoanele asexuale se masturbeaza, si isi descriu actul nu ca un impuls sexual ci doar o eliberare hormonala.

Daca ii studiem pe cei care nu simt atractie sexuala fata de alte persoane, putem sa ii intelegem mai bine pe cei care manifesta atractie sexuala. Cercetatorii de la The Journal of Sex au analizat o colectie de studii pe asexualitate si o parte din problemele intalnite se bazau pe lipsa unei definitii clare a asexualitatii.

Tony Bogaert, unul dintre expertii in studii de asexualitate, a declarat ca observatiile sale indica existenta a mai multor femei asexuale dacat barbati.

Femeile ar putea fi biologic mai flexibile in propria sexualitate si astfel mai infuentabile de cunostinte timpurii si factorii culturali.

Aceasta ar putea face ca femeile sa fie mai putin interesate de sex sau sa nu simta deloc atractie sexuala. Si alte studii recente care ii sustin parerea au descoperit ca femeile tind sa fie mai flexibile din punct de vedere sexual de-a lungul vietii.

O viata fara sex poate suna singuratica, insa multe persoane asexuale au relatii romantice satisfacatoare care pun accentul pe intimitatea emotionala. Cultura vestica are o imagine ce variaza intre hipersexualitate si pudism, deoarece media bombardeaza cu mesaje sexuale de indeplinire a dorintelor biologice si socio-sexuale. La fel cum unele persoane sunt inalte sau scunde, fiecare este diferit si din punct de vedere sexual. Daca luati in calcul toate variatiile sexuale – monogamie, poligamie, bisexualitate, etc. – este normal ca o mica parte din populatie sa nu aiba dorinte sexuale.


Linkuri si surse utile:
1. 5 Ways to Better Understand Asexuality
2. Life Without Sex: The Third Phase of the Asexuality Movement
3. Asexuality

Sursa articol: DNews | Sursa imagine: Wikimedia