Informatii Medicale

De ce esueaza transplanturile de organe

Transplanturile de organe salveaza mii de vieti, insa uneori corpul respinge noul organ.


Primul transplant de succes a fost cel de ficat in 1954. De atunci, tehnicile s-au imbunatatit, in SUA facandu-se peste 29.000 de transplanturi de organe anual. Cu toate imbunatatirile, transplantul de organe ramane o afacere complicata deoarece compatibilitatile sunt rare iar respingerile sunt complicate si neplacute.

Respingerile sunt mai dese decat se crede. Unele tipuri de transplanturi sunt de succes, de exemplu transplantul de cornee are o rata de succes de peste 75% in zece ani, o medie de 5 ani de supravietuire pentru inima, iar transplanturile de rinichi si ficat au o rata de succes de cca 70%. Pe de alta parte, conform National Kidney Foundation, 17% din transplanturile de rinichi cedeaza dupa trei ani. Rata de supravietuire pentru transplanturile de plamani este foarte mica, insa creste la 66% dupa trei ani, conform unui studiu de la Spitalul de copii din Pittsburg.

Atunci cand o persoana primeste un organ sau un membru nou, organismul il recunoaste automat ca pe un corp strain, si incearca de cele mai multe ori, sa scape de el. Dar ce se intampla cand corpul respinge un transplant?

Exista 3 categorii mari de respingere a transplantului:
  • Respingera hiperacuta se manifesta aproape instantaneu, in cateva minute sau ore corpul beneficiarului incepe sa respinga noul organ sau membru.
  • Respingerea acuta poate aparea de la cateva luni la un an dupa transplant.
  • Respingerea cronica se poate manifesta dupa cativa ani.

Practic organismul isi foloseste sistemul imunitar pentru a inlatura orice invadator strain, fie acesta un virus sau un ficat nou. O parte foarte importanta a sistemului imunitar este complexul major de Histocompatibilitate (MHC).

Rolul MHC este sa faca diferenta intre celulele propriului corp si cele straine. MHC este compus in mare din glicoproteinele de pe peretii celulelor. Ele actioneaza ca semnalizare pentru a-si anunta prezenta. Cand o globula alba din sange inregistreaza semnalul, nu intra in conflict cu glicoproteina.

Exista peste 20 de gene care creaza coduri pentru MHC si peste 50 de variatii per gena, producand foarte multe combinatii. Acesta este principalul motiv pentru care este atat de greu de a gasi un donator perfect compatibil.

Cand MHC recunoaste un semnal strain, incepe un proces ce declanseaza distrugerea celulelor necunoscute. Sistemul imunitar produce Celule T care tintesc celulele straine si induc apoptoza sau moartea programata a celulelor. In proces intra si alte celule si proteine, ca fagocitele care consuma celulele moarte, devenind un proces complex.

Atunci cand corpul respinge un organ, in cateva zile apar umflaturi sau roseata, rau general si cedarea anumitor organe interne. Din fericire, exista si moduri de a combate respingerea. Majoritatea implica medicamente imunosupresoare, care includ corticosteroizi. Desi imediat dupa transplant doza medicamentelor este destul de mare, in urmatorul an, medicii ar putea scadea doza la o faza de intretinere.

Adevarul e ca majoritatea persoanelor raman pe tratament medicamentos pentru tot restul vietii, uneori chiar si 12 pastile diferite zilnice. Deoarece medicamentele le slabesc sistemul imunitar, pacientii se expun riscului de infectii, boli si chiar anumitor tipuri de cancer. Acestia sunt pentru tot restul vietii la limita dintre respingere si infectie.

Cercetatorii cauta metode prin care sa inlature nevoia medicamentelor. Un studiu recent de la Universitatea California – San Francisco (UCSF) pare promitator. Publicat in American Journal of Transplantation, studiul arata cum oamenii de stiinta au abordat problema respingerii pe doua niveluri.

In primul rand au administrat soarecilor cu transplant de tesut un medicament numit Ciclofosfamid. Medicamentul a anihilat cu succes majoritatea celulelor-T.  Apoi soarecii au fost supusi terapiei celulare care le-a crescut populatia celulelor TREG, care regleaza celulele T.

Cu mai multe celule de acest gen, sistemul imunitar nu mai respinge organul sau membrul. Conform studiului, aproape 80% dintre soareci au acceptat transplantul fara a avea nevoie de un regim medicamentos pe viata.

Aceeasi tehnica s-a dovedit de succes si in cazul unui pacient uman, dar cercetarea este inca la inceput.


Surse si linkuri utile:
1. New Organ Transplant Strategy Aims to Better Prevent Rejection
2. New clues found to preventing lung transplant rejection
3. Transplant rejection
4. Tissue Rejection 101
5. When a Transplant Fails
6. Success rates for organ transplants are increasing, but organ donations are decreasing, study shows
7. New key to corneal transplant success
8. Histocompatibility
9. T-Cells
10. TREG/Regulatory T Cell

Sursa articol: DNews | Sursa imagine: Wikimedia