Informatii Medicale

Daca ai nevoie la toaleta, nu astepta!

Nevoia la toaleta. Riscul de constipatie

Nevoia de a merge la toaleta poate aparea in cele mai inoportune momente, dar stim oare pericolele ignorarii acestei necesitati?


Mersul la toaleta ar putea face toti copii de 12 ani sa chicoteasca, insa a nu merge nu este de ras. Drept vorbind, toata lumea face caca. Ce se intampla atunci cand nu o facem? Constipatie.

Atunci cand totul e sanatos si normal, muschii fini din intestin misca mancarea permitand corpului sa absoarba nutrientii si apa de-a lungul drumului. Orice ramane in tractul digestiv suficient de mult timp ajunge in colon ca deseu si este compactat si excretat.

Cu totii trecem prin constipatie la un moment dat in viata. Aproape oricine va experimenta acea senzatie incomoda insotita de crampe si balonare macar o data in viata. Conform American College of Gastroenterology, constipatia este una din cele mai frecvente probleme gastrointestinale (GI) din SUA, cu cel putin 2,5 milioane de controale medicale anuale legate de digestie si scaune.

Constipatia are loc atunci cand corpul absoarbe prea multa apa din mancarea procesata, uscand masa ei pe masura ce se apropie de colon. Cu cat e mai uscat scaunul, cu atat este mai greu de eliminat. Timp de o zi sau doua puteti nu prezentati scaune uscate, insa dupa trei zile la la ultimul scaun se poate pune diagnosticul de constipatie. Trei zile este timpul mediu in care scaunul din sistemul digestiv de usuca si intareste.

De cele mai multe ori apare in timpul calatoriilor. Schimbarea brusca de dieta si o intrerupere a rutinei zilnice poate deraia procesele naturale ale corpului. Organismul va astepta sa elimine scaunul in timp ce dormiti; se poate intampla ca in timpul unei calatorii cu avionul ca va abtineti in loc sa mergeti la toaleta.

Autorul cartii Gut Sense, Konstantin Monastyrsky, este de parere ca este periculos sa amanam mersul la toaleta chiar si numai o data, deoarece permite scaunelor sa se cumuleze unul peste altul. Atunci cand aceasta se intampla si scaunele se usuca, blocheaza intreg sistemul si pot leza intestinul.

Pe de alta parte, revista Prevention declara ca desi nu te vei simti bine daca te abtii, o poti face totusi o data sau de doua ori intr-un interval mediu de timp. Asta se intampla in majoritatea cazurilor, mai ales ca de obicei ne abtinem pana ajungem la o toaleta. Insa este periculos daca faci un obicei din a te abtine.

Kyle Staller, gastroenterologist la Spitalul General din Massachusetts este de parere ca persoanele care se abtin si nu merg la toaleta datorita serviciului, precum asistentele medicale, profesorii, soferii de TIR-uri, au sanse mai mari sa dezvolte constipatie sau disfunctii la nivelul muschilor folositi pentru defecare. Desi laxativele pot ajuta, sunt doar o solutie pe termen scurt. Utilizarea excesiva a laxativelor poate provoca o ”amortire” a muschilor din colon, ei pot uita cum sa formeze si sa excrete deseurile, altfel spus corpul uita cum sa elimine scaune.

Amanarea nu este benefica, si poate fi chiar scarboasa.

Daca nu mergeti la toaleta atunci cand simtiti nevoia, toate deseurile si toxinele pe care corpul incearca sa le elimine se blocheaza in interior.

Corpul continua sa produca deseuri, ele se acumuleaza si blocheaza iesirea toxinelor din organe. Se produce o otravire lenta. Cantitatea de fecale continua sa creasca in interiorul colonului, ducand in cele din urma la impact intestinal.

Un intestin afectat poate provoca probleme de circulatie, de inima, crampe foarte dureroase, balonare si discomfort general. Clismele pot usura simptomele, insa uneori este necesara interventia chirurgicala.

Cea mai buna aparare impotriva constipatiei este o alimentatie cu suficiente fibre si suficienta apa pentru un corp sanatos, mersul la toaleta cand si cat simtiti nevoia.

Desi specialistii nu au descoperit de ce cafeaua are un efect laxativ, ea este indicata pentru un scaun matinal.


Surse si linkuri utile:
1. What is Constipation?
2. 10 Things You Get Wrong About Your Poop
3. Why Does Coffee Make You Poop?

Sursa articol: DNews | Sursa imagine: Flickr.com