Informatii Medicale

Cum si-au primit numele Vitaminele

Vitaminelor poate fi destul de confuză, cu toate tipurile de A, B, C, D, E și o Vitamina K la capatul listei. Dar fiecare denumire are povestea ei.

In 1912, cercetătorul polonez, Casimir Funk a facut un anunt care va revolutiona stiinta medicala pentru totdeauna.

A izolat o substanta care se regaseste numai in orezul brun, nu si in cel alb. Aceasta de fapt a fost descoperirea vitamei. Un nutrient de care organsimul are nevoie pentru a functiona, dar pe care nu o poate produce natural in cantitati mari.

Un secol mai tarziu, lista de vitamine s-a extins destul de mult, cu denumiri din ce in ce mai complexe. Vitaminele A, B, C, D, E, poate suna simplu pentru noi. Dar lucrurile se complica atunci cand stim ca exista 8 tipuri de Vitamina B care intr-un fel ajung pana la 12?!

Si ce cauta Vitamina K singura in mijlocul alfabetului?

Se pare ca, impreuna cu alte elemente in stiinta, multe au de-a face cu istoria.

In acest caz, istoria este plina de greseli si asumari. Pe masura ce aceste probleme au fost rezolvate, am ajuns cu aceasta supa alfanumerica pe care o avem azi pentru denumirea Vitaminelor.

Totul a inceput cu inventia numelui de Vitamina

Oamenii stiau ca anumite deficente datorate dietelor pot duce la boli precum Pelagra (deficienta de vitamina B3), Scorbut (deficienta de Vitamina B3) si Rahitism (deficienta de Vitamina D). De asemenea, cunosteau ca o dieta bazata exclusiv pe orez alb, duce la o afectiune cunoscuta sub numele de Beriberi (deficienta de Vitamina B1) cu simptome precum scadere in greutate, slabiciune etc.

Cu toate acestea, cei care consumau orez brun, orez cu tot cu coaja, nu aveau nici o problema. Dar nimeni nu stia in ce consta diferenta.

Funk a realizat ca in compozitia cojii orezului brun se gaseste si o chimicala cu grup de amine. Initial a crezut ca a descoperit o noua clasa de compusi cu continut de amine vitale pentru viata, in mare parte avand dreptate.

Asadar a denumit aceste Amine Vitale … Vitamine, in engleza Vitamines.

In momentul in care oamenii de stiinta au descoperit ca nu toate Vitaminele (Vitamines) contin grupuri de amine, au scurtat (in engleza) termenul la Vitamins.

A fost foarte usor de a diferentia primele doua vitamine descoperite.

Una este solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca se dizolva in lipide, pe cand cealalta este solubila in apa.

Vitamina solubila in grasimi a fost descoperita de catre Elmer McCollum si echipa lui, in plante cu frunze si in lapte. Acesteia ia-u dat numele de Vitamina A.

Cu toate ca Funk este cel care a descoperit primul Vitaminele, vitamina lui a primit denumirea de Vitamina B-1 (Tiamina)

Denumirea de Vitamina C a fost propusa prima oara in 1919.

Pana atunci era deja bine stiut ca Scorbutul, afectiune caracterizata prin simptome precum anemie, ulcere, umflaturi, era declansata de deficiente nutritive.

Cercetatorii stiau ca cel mai probabil o Vitamina era la baza preventiei Scorbutului, dar, nestiind compozitia ei, au denumit-o dupa urmatoarea litera din alfabet “C”.

Pana acum totul a fost ok. Vitaminele erau denumite in ordine alfabetica, dar acum incep sa apara probelemele.

Ulterior s-a descoperit ca Vitaminele A si B contin multiple variatii.

Cu ajutorul altor cercetatori, McCollum a descoperit ca Vitamina A este compusa de fapt din doua substante, pe care a reusit sa le separe.

Cea care previne Nictalopia, o afectiune din cauza careia omul sau animalul este practic orb in lumina scazuta a pastrat denumirea de Vitamina A, a doua primind numele de Vitamina D, urmatoarea litera disponibila.

In anii 1920, cercetatorii au descoperit ca drojdia proaspata, care contine ceea ce ei numeau Vitamina B, prevenea aparitia atat a bolii Pelagra cat si a Beriberi. Dar dupa ce au incalzit drojdia, au observat ca nu mai prevenea decat Pelagra, asa si-au dat seama ca de fapt sunt doua tipuri de vitamine in drojdie si numai una dintre acestea supravietuia caldurii.

Unii au adoptat denumirea Vitamina F si G, altii au adoptat mult mai populara solutie de B1 si B2.

Cel putin pana cand s-a descoperit ca Vitamina B2 contine mai mult de o singura Vitamina. Din acest moment lucrurile o iau la vale inca o data.

De exemplu. Pentru o vreme, cercetatorii au crezut ca au descoperit Vitamina B-4, dar nu numai ca aceasta vitamina s-a determinat ca este compusa din alte compusi diferiti Adenina, Carnitina si Colina, nici unul dintre acesti compusi este de fapt o vitamina, pentru ca oamenii nu au nevoie sa obtina acesti compusi din surse externe pentru a ramane sanatosi.

De aceea, cu toate ca, in ziua de azi nu exista Vitamina B4, pentru ca s-a hotarat ca vitaminele solubile in apa sa intre in categoria B, denumirea lor a sarit peste numarul patru si a mers mai departe.

Urmatoarea Vitamina solubila in grasime a primit urmatoarea litera in alfabet, Vitamina E.

Cercetatorii germani nu au dorit sa respecte aceasta ordine, asa ca, atunci cand au descoperit o noua Vitamina, care ajuta la coagularea sangelui (in germana: Koagulation), au hotarat sa preia litera K, deci Vitamina K.

In cazul in care sunteti curiosi despre restul alfabetului, singurele litere care nu au fost luate in considerare pentru denumirea Vitaminelor sunt: O, W, X, Y si Z.

Surse:
The Vitamins
Vitamins are more Funky than Casimir thought
Experimental Studies Relating to “Ship-beri-beri” and Scurvy
The Birth of Vitamin A
The discovery of vitamin C
Vitamine—vitamin. The early years of discovery
Vitamin K