Stiri Medicale

Copilul tau detecteaza minciuna, chiar mai devreme decat credeai

Copil reactioneaza la o intrebare

Un nou studiu arata cum copiii cu varste de chiar pana la doi ani si jumatate pot detecta minciuna si pot intelege atunci cand cineva are ganduri diferite de ale lor.

Lucru foarte semnificativ, de altfel, pentru ca opinia generala pana la ora actuala este ca aceasta capacitate apare mult mai tarziu in evolutia copilului. Acest lucru sugereaza ca, mica ta comoara, stie cand minti sau te prefaci.

Studiul reprezinta o colaborare intre Universitatea Tehnologica Nanyang (UTN), Singapore, prin intermediul Asistent Profesor in Psihologia Dezvoltarii, Setoh Pei Pei, Universitatea California Merced, SUA prin Asistent Profesor Rose Scott si  Universitatea Illinois, SUA, prin Profesorul Renée Baillargeon.

Proiectul a implicat studiul a peste 140 de copii cu varsta de doi ani si jumatate.

Rezultatele, publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences, publicatia oficiala a Academiei Nationale de Stiinte in SUA, sunt bazate pe tehnica cunoscuta de catre psihologi ca “testul conceptiei false”.

Abilitatea de a raspunde corect la intrebari ce implica persoane cu conceptii false este prezent inca de la varste foarte fragede, contrar parerii traditionale.

Cercetatorii au utilizat testul pentru a identifica daca copiii esueaza in a intelege ce gandesc ceilalti din jurul lor. Fie datorita conceptiei false – conceptii gresite datorate unui rationament incorect, fie pentru ca momentan conceptele sunt mult prea avansate pentru mintile lor tinere, sau capacitatea copiilor de a disemina informatia nu este inca suficient de dezvoltata, ceea ce inseamna ca nu fac fata fluxului de date pe care le primesc.

Intr-un test traditional de tipul testul conceptiei false, copilul asculta o poveste unde, un caracter, de exemplu Mihaela, ascunde o minge intr-una din cele doua cutii puse la dispozitie, urmand apoi sa plece din camera. Ulterior, pozitia mingii este schimbata fara ca Mihaela sa stie.

Copilul este apoi intrebat unde se va uita Mihaela ca sa ia mingea.

Scopul testului este de a identifica daca copiii inteleg conceptia falsa a Mihaelei in relatie cu locatia mingii. Majoritatea copiilor cu varsta de peste patru ani arata spre cutia originala, realizand faptul ca Mihaela nu stie ca intre timp pozitia mingii a fost schimbata.

Cu toate astea, cercetatorii implicati in proiect au reusit sa demonstreze ca, prin simplificarea experimentului, acest test poate fi aplicat cu succes si la un grup de varsta mult mai tanar.

Cum s-a desfasurat testul

Povestea modificata a implicat un alt set de factori, in cazul acesta, Emma si un mar.

Cu toate ca urmeaza aceeasi directie, marul in loc sa fie mutat intr-o alta cutie, este ascuns nestiindu-se locatia. Copiii sunt apoi intrebati doua intrebari suplimentare, fata de testul initial, referitoare la locatia marului, aratandu-li-se doua imagini cu obiecte. Datoria copiilor este de a identifica ce imagine contine marul.

Aceasta prima faza precedeaza sarcina de a identifica unde va cauta Emma marul.

Aceasta abilitate permite copiilor sa recunoasca minciuna, inselatoria sau prefacatoria.

Anexa

Anexa cu schema creata de catre cercetatori in cadrul experimentului.

Intrebarile aditionale au fost create pentru a simplifica si a reduce cerintele de procesare a informatiei de catre copii, usurand astfel posibilitatea de a raspunde la intrebarea critica.

De asemenea, prin aceasta metoda, copiii devin mult mai familiari cu procedura testului, asteptandu-se sa primeasca o intrebare atunci cand li se arata o imagine.

Rezultatele au aratat ca, copiii mici sunt capabili sa constientizeze faptul ca alti oameni pot avea opinii diferite fata de ei, dar nu sunt capabili sa demonstreze acest lucru datorita supraincarcarii cu informatii la care sunt supusi.

Daca doriti sa aflati mai multe, puteti vedea in Anexa reprezentarea grafica a testului.

Studiul arata ca abilitatile cognitive ale copiilor de doi ani si jumatate sunt mai avansate decat se credea inainte.

Profesorul in Psihologie Renée Baillargeon spune: “Atunci cand copiii din lumea intreaga sunt intrebati ce va face cineva cu o conceptie falsa, de obicei vom primi un raspuns corect de la copiii cu varste de peste patru ani. Studiul nostru arata ca atunci cand sarcina este simplificata, chiar si un copil de doi ani si jumatate reuseste sa raspunda corect. Deci abilitatea de a raspunde corect la intrebari ce implica persoane cu conceptii false este prezent inca de la varste foarte fragede, contrar parerii traditionale.”

Asistentul Profesor Setoh, seful directorul Laboratorului de Cognitie Timpurie din cadrul UTN spune: “Detinand abilitatea de a reprezenta conceptiile false inseamna recunoasterea ca si ceilalti pot detine pareri si ganduri diferite de ale noastre. Aceasta abilitate permite copiilor sa recunoasca minciuna, inselatoria sau prefacatoria.”

Studiul a fost finantat de catre Institutului National de Sanatate a Copilului din SUA si de Bursa pentru Dezvoltare Umana.

In continuare, Profesorul Setoh va initia trei noi studii in zona Singapore/Asia bazate pe aceeasi tema.

Unul dintre acestea este de a determina daca parintii din Singapore utilizeaza in educatia copiilor majoritar minciuna (spre deosebire de adevar). Alt studiu se va dedica efectelor pe termen lung al acestui tip de practica in educatia copiilor.

Cel de-al treile studiu se va dedica bebelusilor si capacitatea lor de a intelege relatiile sociale si necesitatea de a modifica felul de a te manifesta pentru a stabili relatii pozitive in interiorul unui grup.

Despre Universitatea Tehnologica Nanyang (UTN)

UTN este o universitate publica cu un accent puternic pe cercetare. Are peste 33,500 de studenti in zonele Ingineriei, Afacerilor, Stiintelor, Artei si a Stiintelor Sociale. Detine o scoala medicala, Scoala de Medicina Lee Kong Chian, deschisa in colaborare cu Imperial College London.
UTN detine locul 13 la nivel mondial si a primit locul 1 pentru cea mai buna universitate la inceput, pentru ultimii doi ani. Campusul principal detine locul 15 printre cele mai frumoase campusuri din lume. UTN detine de asemenea un campus in Novena, districtul medical al Singapore-ului.


Surse articol:
EurekAlert!

Sursa originala:
Nanyang Technological University

Sursa imagine:
Nanyang Technological University

Pentru mai multe informatii, vizitati http://www.ntu.edu.sg