Informatii Medicale

Ciupercile si mucegaiurile, scarboase sau utile?

Ciuperci lemnoase

Majoritatea dintre noi consideram ciupercile si mucegaiurile scarboase, dar unele dintre ele detin secretul vindecarii unor afectiuni destul de grave precum tuberculoza, variola, poate chiar si gripa.


Uneori cuvantul ciuperci ne duce cu gandul la afectiuni medicale, eruptii cutanate si unghii de la picioare cu probleme. Desi au o reputatie rea, ca fiind lipicioase, scarboase sau infectioase, ciupercile sunt de fapt foarte valoroase si utile.

Fungile sunt un grup de organisme separate si deosebite de toate celelalte vietuitoare de pe pamant. Au un regn propriu, care nu este nici vegetal, nici animal si nici bacterian. Sunt mai degraba inrudite cu animalele decat cu plantele si includ tot felul de specii precum mucegaiurile, drojdiile si bineinteles ciupercile.

Desi diferite, existenta fungilor este strans interconectata cu existenta altor organisme, majoritatea plantelor avand un fel de relatie de simbioza cu fungile.

Micologul Paul Stamets denumeste reteaua subterana a fungilor Internetul naturii deoarece conecteaza intre ele foarte multe plante care pot face schimb de nutrientii necesari. Ciupercile joaca un rol important in descompunere si ar putea fi vitale in miscarea de salvare a albinelor dar si pentru tratarea anumitor boli.

Un studiu recent publicat in revista Current Biology a descoperit ca albinele braziliene trebuie sa cultive un tip de ciuperca pentru a supravietui. Cercetatorii au observat ca o ciuperca pufoasa alba crestea intr-o colonie. La inceput au crezut ca era invaziva, insa au constatat ca toti cei 30 de stupi studiati aveau acelasi tip de mucegai.

Au urmat o serie de experimente. Mai intai au crescut un grup de larve de albine intr-un mediu cu mucegaiul respectiv si un alt grup intr-un mediu fara. Rata de supravietuire a larvelor din cuibul cu mucegai a fost de 72% iar a larvelor din mediul fara mucegai de doar 8%. Rezultatele au fost dovada clara a necesitatii ciupercii pentru supravietuirea albinelor: fie asigura nutrienti, fie pastreaza mancarea pentru larve nealterata.

Mai interesant este faptul ca atunci cand parasesc stupul pentru a-si crea o noua colonie, albinele iau o parte din mucegai cu ele. Cercetatorii au denumit procesul proto-cultivare.

Data fiind diversitatea considerabila a albinelor, dintre care multe sunt prea putin studiate, este destul de probabil ca alte albine sa fie implicate in asocieri similare.

Paul Stamets considera ca are o misiune. El este hotarat sa salveze cat mai multi genomi ale speciilor de ciuperci din Pacificul de Nord Vest.

Padurile tropicale din nord-vestul Pacificului ar putea adaposti specii de ciuperci cu proprietati medicinale importante.

Insa datorita schimbarii climatice si a defrisarilor padurilor, multe specii de ciuperci ar putea sa dispara inainte ca cercetatorii sa le poata gasi, si odata cu ele s-ar pierde multe secrete medicinale.

De asemenea, Paul Stamets crede ca fungile sunt vitale si reprezinta cheia disparitiei masive a albinelor, cunoscuta ca Sindromul disparitiei coloniilor de albineMulti apicultori au observat un mic acarian parazit Varroa, care ar putea fi vinovat. Acarianul poarta un virus care poate distruge o colonie intreaga in doar cativa ani. Stamets este de parere ca folosirea excesiva a unei substante antifungice pe lanurile de porumb a exterminat si ciuperca albicioasa de care au nevoie coloniile de albine.

Primele cercetari efectuate de Stamets si un apicultor au scos in evidenta dovezi conform carora fungile ajuta albinele atacand organismele care le imbolnavesc. O ciuperca ce consuma de obicei lemn, reduce virusurile albinelor, iar o alta ciuperca ar putea elimina acarienii.

Insa ciupercile nu ajuta doar albinele.

Stamets a descoperit deja cateva tipuri de ciuperci care ar putea deveni medicamente vitale. Pana la urma, unul dintre cele mai revolutionare medicamente este penicilina, extrasa dintr-un mucegai. Micologul a descoperit cateva tulpini dintr-o ciuperca numita Agarikon care, conform analizelor efectuate la Institutul de Carcetare a Tuberculozei din cadrul Universitatii Illinois-Chicago si la Universitatea Mississippi, ar putea fi rezistenta la anumite boli, printre care TBC, variola si gripa.

De retinut este ca atunci cand nu ne plac anumite ciuperci sau mucegaiuri, este util sa ne amintim ca la un moment dat ne-ar putea vindeca sau salva viata.


Surse si linkuri utile:
1. 
A Brazilian Social Bee Must Cultivate Fungus to Survive
2. Why All The Bees Are Dying
3. Paul Stamets website
4. Return of the Fungi
5. How Do Magic Mushrooms Expand Your Mind?

Sursa articol: DNews | Sursa imagine: Wikimedia