Informatii Medicale

Ati auzit pana acum de ChemSex?

Chemsex Party

Chemsex este destul de cunoscut in comunitatea LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), in special in Anglia. Dar ce este?


 Constientizarea la scara larga a fenomenului Chemsex, o problema de sanatate publica din comunitatea gay putin discutata, este in crestere. Programe ca segmentul difuzat de Radio BBC in data de 4 iulie privind chemsex in Londra si documentarul despre chemsex din Anglia si Irlanda realizat de Vice Media, pun lumina asupra fenomenului. Numarul celor care folosesc droguri de club puternice pentru a-si prelungi sesiunile de sex pe durata a mai multor ore, chiar zile, devine tot mai mare.

La modul general, chemsex implica consumul unor substante ca GHB, Crystal meth sau mefedrona (cunoscut sub numele de miau miau) pentru a spori sau prelungi activitatea sexuala, in primul rand intalnit intre barbatii gay din suburbii. Crystal Meth si miau miau stimuleaza excitatia sexuala si euforia, in timp ce GHB elimina inhibitiile.

Cercetatorii cred ca aceasta practica ar putea duce la cresterea cazurilor cu HIV si raspandirea bolii printre tinerii din Londra, insa numarul participantilor este atat de mic si de ascuns incat nu s-au colectat suficiente date cu privire la acest subiect.

Ca raspuns, un mic grup de specialisti in sanatate sexuala si abuzul de droguri, a publicat in actuala editie a prestigiosului jurnal medical BMJ, o scrisoare deschisa cerand autoritatilor sa recunoasca faptul ca consecintele chemsex trebuie sa fie o prioritate pentru sanatatea publica. In fata reducerilor bugetare pentru serviciile de sanatate specializate pe sex si dorguri, specialistii cred ca centre cu cele doua specialitati combinate ar fi rentabile si ar oferi o sursa bogata de date, esentiale pentru a intelege chemsex.

Autorul principal, Hannah McCall, o asistenta medicala senior la Central and North West London NHS Foundation Trust, este specializata in sanatate sexuala si reproductiva, in serviciul marii comunitatii LGBT din Londra. Citand un studiu reper despre chemsex din 2014, ea scrie ca barbatii care se angajeaza in activitatile sexuale spun ca folosesc drogurile pentru a „gestiona sentimente negative, cum ar fi o lipsa de incredere si respect de sine, homofobie interiorizata si stigmatizarea sociala datorita statutului HIV.”

Studiul a inclus 15.000 de barbati homosexuali si bisexuali care traiesc in Anglia, din care 1.142 traiau in Londra de Sud – o zona cu o populatie LGBT numeroasa si viata de noapte. Un barbat spunea ca „nu am fost niciodata intr-adevar capabil sa fac treaz sex cu un alt brabat”.

„Daca cineva te respinge si esti pe mefedrona nu conteaza cu adevarat”, a spus un alt barbat. „Clubul este plin de alte persoane. Este ca si cum te separa de realitatea acelei intepaturi.”

Intelegerea riscurilor

Chemsex nu este o problema globala si este practicat doar de un segment foarte mic de oameni din comunitatea gay. Cam 5,9 procente din barbatii homosexuali din Londra de Sud au folosit vreodata medicamente sau injectii eliberate fara reteta, si doar 3,5 la suta a facut-o in ultimul an.

Cu toate acestea, printre barbatii homosexuali din Londra de Sud care au folosit droguri, media de utilizare a substantelor legate de chemsex – si anume, miau miau, Crystal Meth si GHB – a fost de la doua la opt ori mai mare, fata de barbatii care traiesc in restul Londrei si in Anglia.

In ciuda numarului mic de oameni care se angajeaza in chemsex, repercusiunile asupra sanatatii pot fi devastatoare, si pot contribui la problemele de sanatate publice, inclusiv dependenta de droguri si riscul tot mai mare de HIV si raspandirea virusului hepatitei C. McCall scrie ca la nivel individual, barbatii care practica chemsex pierd notiunea timpului si neglijeaza functiile esentiale, uneori fara apa sau somn pana la trei zile consecutive. Ce e mai mult, cercetarile arata ca sexul neprotejat este ca o regula in timpul chemsex, fiecare barbat avand o medie de cinci parteneri in timpul unei singure sesiuni.

Un cercetator a denumit chemsex furtuna perfecta pentru transmiterea HIV si a hepatitei C, desi exista semne ca nu toate sesiunile sunt neprotejate. Unii participanti chiar „sero-sorteaza”, sau isi aleg partenerii in functie de statutul HIV, dar cercetarile arata sero-sortarea nu este un mod sigur de a preveni transmiterea.

McCall a scis ca nu practica sexuala este ingrijoratoare in cazul chemsex, ci consumul de droguri care impiedica persoanele implicate sa caute ajutor. De exemplu, un studiu efectuat in iulie 2015 pe 30 de barbati homosexuali ce practica chemsex, a descoperit ca subiectii cautau consiliere cu privire la dozarea corecta a drogurilor, modalitatile pentru a evita supradoza, dar si negocierea consimtamantului sexual. Cu toate acestea, majoritatea serviciilor de ajutor de acest fel sunt centrate pe abuzurile de opiacee (medicamente prescrise si heroina).

Desigur, chemsex nu este un fenomen nou. Ron Stall, co-director la Center for LGBT Health Research de la Universitatea din Pittsburgh, a studiat fenomenul in ultimii 30 de ani. Stand spune ca chemsex este o parte documentata a culturii gay urbane din intreaga lume, dar a subliniat cat de rar este in general.

„Marea majoritate a oamenilor gay nu combina drogurile de genul metamfetaminei cu sexul si multi barbati descurajeaza in mod activ practica chemsex”.

Stall avertizeaza asupra combinarii consumului de droguri cu actul sexual si a pericolului pentru populatie, in general, nu doar a celor care se angajeaza in chemsex. De exemplu, consumul de droguri si HIV merg mana in mana, nu doar din cauza riscurilor de expunere la sange care provin de la schimbul de ace, dar si pentru ca oamenii care folosesc droguri sunt mai susceptibili de a avea sex mai riscant sau sex tranzactional – acte care ar putea creste riscul de infectie cu HIV. Pe cont propriu, consumul de droguri ocazional poate deveni abuz de droguri sever, si poate distruge capacitatea unei persoane de a lucra, de a relationa cu altii si de a ramane departe de inchisoare.

De ce fac barbatii chemsex

Cercetarea lui Stall s-a concentrat pe modul in care violenta emotionala si fizica, cauzata de homofobia larg raspandita in societate, afecteaza copii si adolescentii homosexuali, crescandu-le predispozitia angajarii in comportamente riscante, cum ar fi chemsex.

„Efectele atacurilor homofobe de-a lungul vietii, incepute din copilarie pentru majoritatea barbatilor, duc la un set de probleme de sanatate psihosociale care anticipeaza la randul lor vulnerabilitate la abuzul de droguri,” a spus Stall, si acest abuz ar putea deveni homofobie interiorizata pe masura ce adolescentii gay se maturizeaza. Dar oamenii care se impaca atat cu abuzul suferit, precum si cu efectele care au influentat modul in care se vad pe ei insisi, pot iesi din ciclul de rusine si disperare.

Barbatii care se descurca mai bine in rezolvarea homofobiei interiorizate sunt mai putin susceptibili de a suferi de o conglomeratie de probleme de sanatate psihosociale, si asa mai departe [sunt] mai putin susceptibili de a fi vulnerabili la consumul de droguri.

Pentru a combate riscurile de sex pe droguri, McCall sugereaza ca redirectionarea finantarii pentru clinicile specializate in chemsex precum si tratamentul pentru dependenta de „drogurile de petrecere” ar putea ajuta oamenii sa primeasca sprijin mai bine orientat pentru ingrijiri medicale. Deoarece finantarea asistentei medicale pentru sanatatea sexuala si pentru consumul de droguri sunt doua fluxuri separate in Anglia, ea crede ca prin crearea de centre de care combina ambele servicii intr-unul singur, ar putea ajunge la o solutie cost-eficienta pentru ingrijiri medicale.

In SUA, Stall propune o cercetare si o preventie cu domeniu de aplicare mai larg, care nu se concentreaza doar pe chemsex, ci pe tulburarile consumului de substante, in general.

In timp ce riscurile pentru HIV si infectie [virusul hepatitei C] sunt reale si alarmante in randul barbatilor homosexuali, solicitarile de a se ocupa de aceste probleme ar fi mai puternice in cazul in care ar fi insotite de o cercetare pentru a dezvolta programe specifice abuzului de droguri de catre homosexuali si alte programe bazate pe comunitate pentru a preveni abuzul de substante inainte de a creste in dependenta.

Este neclar cat de raspandit este chemsex in lume, pentru ca cele mai multe studii care examineaza legatura dintre consumul de droguri si sex cerceteaza riscul HIV, nu comportamentul petrecerilor cu sex. Acele studii care se axeaza pe chemsex sunt de obicei facute in Marea Britanie, SUA si Australia. McCall sustine ca aceasta lipsa de date limiteaza modul in care medicii pot avea grija de oameni care cauta ajutor. Ceea ce este clar, concluzioneaza ea, este ca bolile legate de chemsex ar trebui sa fie o prioritate pentru autoritatile din sanatate publica.


Surse si linkuri utile:
1. Centers for Disease Control and Prevention
2. Londonfriend
3. Consortium

Sursa articol: Huffpost Healthy Living| Sursa imagine: Wikimedia