Trezitul de dimineata este un lucru foarte neplacut pentru toata lumea, iar faptul ca trebuie sa faci fata unei zile stresante si incarcate fara cafea, parca nu iti aduce zambetul pe buze.
Ei bine, pentru multi oameni cafeaua este elixirul de sanatate si energie pentru intreaga zi. De asemenea, poate nu va vine sa credeti, dar asta este si parerea oamenilor de stiinta.
Cafeaua a devenit cu timpul un subiect foarte controversat si in atentia tuturor deoarece s-a dovedit a fi lucrul de care cu greu te poti lipsi. De altfel, pentru unii oameni, bautul cafelei este privit ca un ritual, precum ceaiul in unele tari.
In acelasi timp, pentru alti indivizi cafeaua este privita ca „energizantul” zilei. Acestia au trecut de faza simplului ”ritual” al consumului de cafea si au ajuns la stadiul extrem, „fara cafea, fara aer!”.
Numai in Marea Britanie, se consuma aproximativ 70.000.000 de cesti de cafea pe zi. In Romania, potrivit unui studiu, fiecare cetatatean consuma aproximativ 2,3 kilograme pe an. Este totusi un consum incredibil ce indica nivelul considerabil al dependentei de cafea a romanilor.
Un alt studiu arata ca 77% dintre romanii care consuma cafea zilnic, o beau in special dimineata si 52% dintre acestia o consuma in timp ce isi acceseaza contul de Facebook.
Poate consumul de cafea sa dauneze?
Conform unui articol BBC – link aici, in jurul cafelei se invart multe mistere. Abuzul ei provoaca insomnii, ridica rapid tensiunea arteriala si sporeste ritmul cardiac.
Deci, este clar faptul ca dozele mari de cafea sunt periculoase, chiar mortale.
Totusi, specialistii in sanatate sunt de parere ca o ceasca de cafea in fiecare zi nu ar face rau nimanui, ba din contra ei sugereaza tuturor oamenilor acest lucru si afirma ca o ceasca de cafea pe zi ar putea chiar prelungi durata de viata.
Lucrul cel mai important, spun acestia, nu este cantitatea de cafea bauta, desi nici acest lucru nu este de neglijat, ci mai degraba modul de preparare a cafelei si concentratia de cafeina din aceasta.
O cafea buna depinde de echilibru
Cand vine vorba despre efectele negative asupra sanatatii, controlul nivelului de cafeina este cheia.
Cafeina actioneaza in principal in creier, afectand functia neurotransmitatorilor si exercitand un efect de stimulare.
Daca bei o cantitate prea mare de cafea intr-un timp foarte scurt, risti sa ai probleme atat la nivelul creierului, cat si de digestie.
Cafeina este o substanta psihoactiva, extrem de puternica si in acelasi timp foarte mobila in corp. Aceasta molecula ajunge in doar 20 de minute la creier, depasind eficient bariera hemato-encefalica.
Odata ajunsa acolo, aceasta blocheaza absortia de adenozina, un compus chimic al creierului implicat in procesul de declansare a starii de somnolenta.
In mod normal, adenosina impreuna cu alti alcaloizi se cumuleaza pe parcursul zilei in organism, declansand starea de oboseala in momentul in care ating o anumita concentratie.
Asadar, prin limitarea interactiunii adenozinei cu creierul, cafeina incetineste procesul de declansare a starii de oboseala.
Simptomele cel mai des intalnite ale abuzului de cafeina:
– Nelinistea;
– Anxietatea;
– Ameteala;
– Deranj la stomac;
– Iritabilitate;
– Insomnie;
– Ritm cardiac alert;
– Temperaturi.
Care este aportul de cafeina indicat intr-o ceasca de cafea?
In functie de zonele geografice, cafeaua poate varia foarte mult din punct de vedere al concentratiei de cafeina, incepand de la 50 si urcand chiar pana la peste 400 mg de cafeina pe ceasca.
Spre exemplu, o ceasca de cafea preparata acasa poate contine 50 mg de cafeina, in timp ce o cafea mare din lanturi internationale precum Starbucks poate contine usor peste 300 mg de cafeina.
Tinand cont ca mai exista si alte surse ce contin cafeina pe langa bine cunoscuta cafea, precum ceaiul negru, bauturile racoritoare, ciocolata si bauturile energizante, fiecare consumator ar trebui sa se limiteze la cel mult doua cesti de cafea pe zi, nu cani.
Altfel spus, specialistii nu incurajeaza lipsa totala a cafelei din viata noastra, ci mai degraba reducerea dozei de cafeina si in mod special concentrarea pe modul de preparare.