Stiri Medicale

Cancer – Tratarea cancerului prin grenade chimioterapice

Mecanism de combatere a tumorilor in studiile stiintifice centrate pe cancer

Oamenii de stiinta creeaza baloane ce contin medicamente impotriva cancerului, care explodeaza in contact cu tumorile canceroase calde.


Lipozomii sunt structuri aflate in organism in mod normal utilizate pentru livrarea moleculelor in interiorul celulelor. Cercetatorii de la Universitatea Manchester au refolosit aceste structuri pentru a transporta medicamente chimioterapice direct in inima celulelor canceroase, reusind astfel sa evite celulele sanatoase din jurul tumorii.

Mecanismul implementat de cercetatori implica eliberarea medicamentelor utilizand temperatura ca mecanism de declansare a grenadei medicamentoase.

Pentru a realiza acest lucru, lipozomii au fost modificati sa se descompuna in momentul in care ajung in interiorul zonei calde unde se afla tumoarea canceroasa.

Aceste studii demonstreaza pentru prima oara viabilitatea medicala a controlului temperaturii in transportul medicamentelor, lucru ce poate deschide cai noi in cercetarea medicala pe viitor – Charles Swanton, University College London Cancer Institute

Autorul studiului Kostas Kostarelos, Profesor in Nanomedicina in cadrul Universitatii Manchester, a declarat ca lipozomii sensibili la temperatura au potentialul de a calatori in siguranta in interiorul corpului in timp ce cara incarcatura medicamentoasa.

In momentul in care ajung in zona calda unde se afla celulele canceroase incalzite la o temperatura de 42 de grade Celsius, doar cu cateva grade mai mult decat cea normala a corpului, efectiv, se trage acul grenadei si medicamentele sunt eliberate.

Avantajul acestei metode de administrare este ca, in lipsa temperaturii ridicate, medicamentele sunt inmagazinate sigur in interiorul lipozomomilor.

Acest lucru permite ca metodele de transport si administrare a medicamentelor chimioterapice sa fie sigure, reducand victimele colaterale, in acest caz, tesuturile sanatoase din jurul tumorii.

Pana in momentul de fata, studiile realizate pe soareci de laborator sunt promitatoare si autorii studiului sunt convinsi ca aceasta metoda poate functiona cu succes si in cazul oamenilor.

Proiectul a fost prezentat in cadrul Conferintei de Cancer a Institutului National de Cercetare a Cancerului din Liverpool, unde, Profesorul Charles Swanton, membru organizator al Conferintei, a declarat:

“Utilizarea lipozomilor pentru a transporta medicamentele antitumorale direct la tinta poate fi comparat cu Sfantul Graal al Nanomedicinei. Gasirea unei metode de a directiona cu acuratete lipozomii catre tumori a reprezentat una dintre provocarile majore in mecanismul de livrare a medicamentelor.”

Studiul este inca la inceput, dar rezultatele sale demonstreaza ca lipozomii reprezinta o cale reala de a avea tratamente ghidate specific catre celulele canceroase, lasand restul celulelor sanatoase neafectate.


 

Surse si link-uri utile:

1. Lipozomii
2. Universitatea Manchester
3. Kostas Kostarelos, MD
4. Nanomedicine
5. NCRI Cancer Conference
6. Charles Swanton, MD

Sursa articol: The Telegraph | Sursa imagine: Wikipedia