Stiri Medicale

Simți că îți explodează capul când vrei să dormi?

Apare o creștere bruscă a zgomotului, apoi o explozie profundă și discordantă a sunetului, foșnituri electrice și o lumină puternică, parcă cineva mi-ar aprinde un reflector în față.

 

Este ciudat, neplăcut și surprinzător de comun. Helen Thomson, vorbește într-un interviu pentru BBC, cu un om al cărui cap „explodează” regulat și descoperă cum această stare ar putea explica unele experiențe neașteptate, poate chiar răpiri extraterestre.

Acesta este modul în care Niels Nielsen descrie cum e să trăiești cu sindromul capului exploziv, o formă de parasomnie care are loc între somn și trezie și interferează cu începerea ciclurilor REM, neplăcută și uneori terifiantă. Alții îl descriu ca și cum o bombă explodează lângă capul lor în timp ce adorm. Uneori apare doar o dată în viață, dar pentru unele persoane se întâmplă de mai multe ori pe noapte.

Medicul Silas Weir Mitchell a descris pentru prima dată această tulburare în 1876, când a studiat doi oameni care au suferit de ceea ce el a numit “descărcări senzoriale”. Pacienții au comparat experiența cu trezirea din somn din cauza unor clopote puternice sau a unui sunet de foc de armă. Există totuși o teorie că această condiție și tulburările de somn legate de ea ar putea explica fenomene culturale aparent fără legătură, în special răpirile extraterestre, conspirațiile guvernamentale și demonii supranaturali.

Ce știm despre această experiență nocturnă?

Ei bine, nu este chiar atât de rară pe cât s-ar crede. Într-un studiu publicat luna trecută, 211 de studenți au fost întrebați dacă au experimentat vreodată aceste simptome – 18% au răspuns pozitiv. Acest eșantion probabil nu reflectă adevărata răspândire, deoarece studenții sunt predispuși la lipsa de somn – factor cunoscut ce crește riscul de a experimenta acest fenomen.

Dacă ai orice fel de perturbare a somnului, cum ar fi insomnia sau diferența de fus orar, atunci ești predispus să experimentezi această stare. Stresul și tensiunea emoțională, sunt de asemenea asociate cu o rată de apariție crescuă.

Brian Sharpless, asistent universitar la Universitatea de Psihologie de Stat din Washington, care a condus studiul.

Teoriile asupra cauzei unui cap ”exploziv” sunt speculative. Câteva idei au fost propuse, incluzând disfuncții ale urechii și crize epileptice parțiale. Cea mai convingătoare teorie vine din studiile în care oamenii cu această tulburare au avut activitatea creierului monitorizată peste noapte. Aceste studii mici sugerează că în creier ar putea exista o explozie de activitate neurală care coincide cu exploziile raportate.

În mod normal, atunci când mergem la culcare corpul nostru se oprește și devine paralizat, astfel încât să nu acționăm în timpul viselor. În timpul acestei tranziții de la starea de trezire până la somn, de obicei creierul se oprește puțin câte puțin.

Cu toate acestea, în sindromul capului exploziv, există un sughiț în formațiunea reticulară – parte a creierului responsabilă de supravegherea acestei opriri generale – ceea ce duce la o întârziere în oprirea unor zone a creierului.

Această întârziere este asociată cu o suprimare a undelor cerebrale alfa, care sunt în mod normal responsabile pentru somnolență, și o explozie bruscă a activității neurale în zonele creierului responsabile pentru prelucrarea sunetului.

„Această teorie are sens pentru mine”, spune Nielsen. ”Am simțit-o întotdeauna electrică în natura sa. Senzația unei explozii este însoțită de un sunet foarte puternic în ambele urechi, ca și cum s-ar scurtcircuita două fire.”

Sharpless spune că unii oameni simt, de asemenea, o aură de senzații electrice care se mută de la trunchiul inferior la cap, chiar înainte de apariția exploziei. „Se simte ca un șoc electric”, spune Nielsen. „Poți simți trecerea curentului prin tine.”

Deși nu există nici un tratament absolut, antidepresivele reduc apariția, la fel ca relaxarea și tehnicile de controlare a stresului.

Puteți ajuta foarte mult doar prin liniștirea unei persoane că nu este nebună și nu se confruntă cu simptome ale unei tumori sau tulburări cerebrale

spune Sharpless.

Dar ce are de-a face această stare cu răpirile extraterestre și ființele supranaturale?

Sindromul capului exploziv este adesea legat de o paralizie în somn – de obicei oamenii le experimentează pe amândouă odată. Paralizia în somn este o altă tulburare de somn înfricoșătoare în care simți că ești treaz, dar nu îți poți muta sau controla corpul. Sharpless crede că cele două afecțiuni ar putea explica mai multe evenimente aparent supranaturale.

Atât paralizia din somn cât și sindromul capului exploziv au la bază o problemă în tranziția dintre starea de veghe și somn. În paralizia din timpul somnului, anumite părți ale creierului sunt în somn REM – momentul în care visăm cel mai mult – în timp ce alte părți ale conștiinței s-au trezit. „Deci, veți obține paralizia corpului și conținutul de vis de somn REM, într-o stare conștientă”, spune Sharpless. „E ca și cum ai visa în timp ce ești treaz. Lucrul înfricoșător este că auzi și simți la fel de real ca în timpul zilei, dar ceea ce se întâmplă este complet halucinant.”

Un exemplu este Haruko Matsuda, o tânără japoneză, care experimentează deseori paralizie în somn. Ea i-a descris lui Sharpless o noapte tipică: „Am simțit ceva apăsându-mă pe piept, așa că am deschis ochii. Am auzit pe cineva strigând … și suna ca și cum venea din dreapta urechii mele”, a spus ea. „Am crezut ca a fost o fantomă sau ceva. Striga <<am să te omor!>>. Nu m-am putut mișca și am fost atât de speriată…”

În Evul Mediu, simptomele lui Matsuda ar fi fost atribuite demonilor de sex masculin sau feminin – incubi și succubi – care ar sta pe pieptul oamenilor, seducându-i pentru a avea relații sexuale. Mai recent, oamenii care aparent au înghețat și orbit în timpul nopții au acuzat experiența de răpire extraterestră.

Dacă vă uitați la aceste povești supranaturale sau extraterestre, spune Sharpless, puteți vedea uneori indicii atât ale paraliziei în somn cât și ale sindromului capului exploziv. „Oamenii pot simți aceste explozii ciudate în capul lor, și pot crede că li s-a implantat ceva în creier. Sau simt acest val de energie electrică și cred că au fost împușcați de un fel de armă de energie nouă. Nu se pot deplasa, dar văd și aud lucruri ciudate și cred că au fost răpiți.”

Nielsen, care acum este psihiatru, spune că a avut episoade de sindrom al capului exploziv la fiecare câteva luni, după ce a experimentat paralizia în somn de două ori la vârsta de 10 ani – dar mintea lui științifică l-a ajutat să prevină orice anxietate. „Am avut întotdeauna tendința de a gândi științific, astfel încât chiar și ca adolescent mi-am explicat că ceva electric se întâmplă în creierul meu, fără a-i acorda prea multă atenție”, spune el. „Nu mă deranjează deloc, dar dacă cineva are deja tendința de a se întreba despre lucruri paranormale, cu siguranță poate vedea o explicație supranaturală.”

Surse si Link-uri utile:

Română:

  1. Paralizia în timpul somnului
  2. Trunchiul cerebral

Engleză:

  1. Helen Thomson
  2. BBC – I have exploding head syndrome
  3. WebMd – Parasomnias
  4. Sleepfoundation – What happens when you sleep
  5. Silas Weir Mitchell Md.
  6. Exploding head syndrome is common in college students
  7. Brian Sharpless, Ph.D., M.A.
  8. WSU Psychology Clinic
  9. A Case of Exploding Head Syndrome: Focus on Polysomnographic Finding