Informatii Medicale

7 descoperiri despre fericire pe care nu le stiai

Individ care zambeste, demonstrand fericire

Majoritatea dintre noi, cand spunem fericire, ne gandim in cea mai mare parte la lucruri materiale si la faptul ca ele ar avea capacitatea sa ne aduca o stare de bine permanenta.


Poate dorim o masina noua, o vacanta intr-o tara straina, poate un loc de munca care sa ne faca sa ne simtim impliniti, sau sa ne intemeiem o familie.

Fiecare dintre noi, indiferent in ce etapa a vietii ne gasim, continuam sa visam si sa ne dorim o multime de lucruri – insinuand ca aceea este fericirea.

Totusi, dupa multi ani de cercetare, s-a constatat ca nu vom gasi niciodata fericirea in exteriorul nostru, ci ea tine exclusiv de mintea noastra.

Oamenii de stiinta au observat de-alungul timpului ca fericirea tine in special de psihic, apoi, o data cu cresterea dramatica a studiului psihologiei pozitive incepand cu 1998, am inceput sa observam si sa intelegem cresterea prosperitatii umane.

Acum stim, poate mai bine ca niciodata ce ne face fericiti, cum putem raspandi fericirea din punct de vedere social si geografic, dar si despre modul in care fericirea afecteaza sanatatea noastra fizica si mentala.

Dar mai mult de atat, cercetatorii spun ca acesta este doar inceputul si ca in urmatorul deceniu este posibil sa avem nu numai o buna intelegere a emotiilor pozitive, ci si a modului de aplicare a acestora la nivel practic.

Mai jos aveti 7 descoperiri despre fericire din ultimul deceniu si totodata motivele pentru care vom fi mai fericiti in viitor:

1. Suntem mai fericiti pe masura ce imbatranim.

Fiecare om are tendinta sa creada ca o data cu inaintarea in varsta, vin si efectele negative. Credem ca nu vom mai fi la fel de sanatosi ca la tinerete, ca vom fi total singuri si fara semne de fericire pe chipurile noastre. Dar, un corp robust de cercetare ne sugereaza ca, din fericire lucrurile nu vor sta asa.

Un studiu efectuat in 2013, a constatat ca 23 si 69 ar fi doua varste cele mai fericite ale vietii. Alte date sugereaza ca, nivelurile de fericire de la mijlocul vietii, tind sa creasca constant la o varsta inaintata.

Un alt studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Duke, din 2006, a constatat ca un individ de 70 de ani era mai fericit decat unul de 30 de ani.

De ce oare?

Aprecierile mai mari pentru triumfuri si acceptarea incercarilor vietii sunt probabil capabile sa joace un rol foarte important in viata individului, precum si in managementul nivelului de stres.

Conform Ken Eisold, psihoanalist, in lucrarea sa „Varsta si Fericirea”, publicata in Psychology Today:

Pe masura ce imbatranim, avem posibilitatea de a accepta cine suntem, in loc sa ne concentram pe ceea ce trebuie sa devenim!

2. Putem refolosi creierul pentru fericire.

Unul dintre cele mai uimitoare lucruri despre creierul uman este neoplasticitatea – capacitatea lui de a se schimba ca raspuns la noile experiente.

Conform cercetatorilor, ne putem forma creierul pentru fericire, prin concentrarea atentiei asupra experientelor si emotiilor pozitive. Cu cat zabovim mai mult timp pe ele, cu atat este mai usor pentru a le prelua.

3. O minte fericita inseamna un corp sanatos.

In decursul anilor de cercetare, stiinta dezvaluie din ce in ce mai mult adancimea conexiunii dintre mintea si corpul uman. In prezent, toata lumea stie ca a cultiva o stare de spirit pozitiva nu este doar un lucru benefic pentru sanatatea mentala, dar in modul acesta se poate mentine corpul sanatos si protejat de boli.

Emotiile pozitive s-au dovedit capabile in a stimula functionarea corecta a sistemului imunitar, modifica pozitiv expresia genelor, pentru a imbunatati calitatea somnului si pentru a reduce riscul de boli de inima si de accidente vasculare cerebrale.

4. Conexiunea sociala este cheia spre fericire.

Omul fiind o fiinta sociala, nu poate sta prea mult timp de unul singur. El are nevoie sa se gaseasca in majoritatea timpului in compania altor oameni, atat pentru bunastarea interioara cat si pentru a imbunatati calitatea relatiilor sale.

Conform studiilor, persoanele care au legaturi stranse cu familia, prietenii si colegii de serviciu, au o sansa de 50% mai mare de a fi fericiti si de a avea bunastare interioara, decat cei cu mai putine conexiuni sociale.

5. Putem prospera in fata provocarilor vietii.

Domeniul de studiu al cresterii pozitive post-traumatice – care investigheaza modul in care oamenii nu numai ca supravietuiesc, ci si cum prospera in fata adversitatii, este unul dintre cele mai atractive subiecte, la ora actuala, pentru cercetatorii din domeniu.

Majoritatea considera ca, in studiului cresterii si bunastarii personale, ar trebui cercetate si analizate si emotiile negative, traumele si anxietatile, pentru a investiga cum aceste emotii negative pot influenta dezvoltarea pozitiva.

6. Suntem fericiti cand ii ajutam pe altii.

Fiind o mana intinsa pentru altii, gasim o cale rapida spre fericirea proprie. Spre exemplu, voluntariatul ii face pe oameni mai fericiti si in plus, longevitatea lor va creste, conform unei revizuiri a studiilor de la Universitatea din Exeter, realizata in 2013.

A ajuta pe altii poate fi o modalitate eficienta de a combate chiar si sentimentele de deconectarea on-line in viata noastra.

7. Fericirea de durata se naste din scop.

Fericirea nu poate fi urmarita, ci ea trebuie sa rezulte!

Potrivit unei maxime scrise in 1946, de catre psihiatrul austriac, Viktor Frankl, intelegem ca: ” Un om trebuie sa aiba un motiv ca sa fie fericit.”

De-alungul timpului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca Frankl a avut dreptate. Deci, ca sa fi fericit, trebuie sa ai un scop.

Chiar din studiile realizate ale oamenilor de stiinta, observam ca simplul sentiment de scop si semnificatie creste bunastarea si satisfactia fata de viata, ba chiar ne va spori si increderea de sine si poate alunga pana si depresia.

 


 

Surse si linkuri utile:

Sursa articol: Huffington Post | Sursa imagine: Depositphotos