Informatii Medicale

De ce mancarea gatita este mai gustoasa decat cea rece?

Mancare garita

Nimic nu este mai delicios decat o mancare bine gatita si … calda. Dar cum am evoluat sa preferam mancarea calda spre deosebire de cea cruda/rece?


Pentru unii dintre noi, mancarea este mai mult decat hrana, este o mica placere intr-o lume agitata, insa care varianta este mai buna, mancarea rece sau cea calda?

Inainte de a stapani focul, primii oameni din perioada cuaternara, hominizii, mancau doar mancare rece deoarece nu aveau alta optiune. Mancarea negatita necesita mai multa energie din partea organismului pentru a fi procesata. Gorilele mesteca toata ziua pentru a-si digera mancarea mai usor; ursii panda mananca pana la 16 ore pe zi, iar vacile au 4 compartimente in stomac, regurgiteaza si rumega incontinuu. Plantele sunt destul de greu de digerat.

Spre deosebire de gorile, oamenii au invatat sa proceseze mancarea in exteriorul corpului, iar din tot regnul animal, oamenii sunt cei mai bine adaptati in a-si usura responsabilitatile biologice. Folosim ustensile atunci cand nu putem face ceva cu maninile goale, purtam haine care ne tin cald, confectionam, construim, inventam si gandim noi solutii, insa primul progres a fost gatitul.

Cu 2 milioane de ani in urma, mancam zilnic numai mancare rece, la fel ca verisoarele noastre primate, insa revolutia a fost atunci cand am combinat focul cu mancarea rece. Homo Erectus au folosit focul pentru a se incalzi, pentru a indeparta pradatorii, pentru a fabrica arme, pentru a dormi mai bine – somnul REM – si pentru a gati.

Focul este o reactie chimica exoterma; produce caldura in timp ce altereaza chimic lemnul. Cand aceasta caldura actioneaza asupra mancarii din cereale sau carne, o modifica chimic, de cele mai multe ori, in folosul nostru. Focul a schimbat modul in care avea loc procesul de hranire, inclusiv modul in care mestecam si actiunea sucurilor gastrice asupra alimentelor mancate.

Carnivorele pot manca si digera carnea cruda deoarece acidul din stomacurile lor este mai puternic iar tractul intestinal mai scurt, o adaptare evolutiva pentru a nu produce bacterii sau infectii, pe care oamenii nu o au.

Rachel Carmody, biolog evolutionist la Harvard, este de parere ca focul ne-a dat un avantaj evolutionar deoarece mancarea gatita este in principiu pre-digerata. Atunci cand incalzim ceva, crestem numarul de calorii din mancare, insa datorita tocmai acestui proces, pierdem o parte din nutrienti si enzime. Organismul absoarbe energia din mancarea gatita pana cand aceasta ajunge in intestinul subtire, fie ca e vorba de cereale sau carne.

Conform studiilor facute de Carmody, absorbim cu 30% mai multa energie gatind ovaz, grau sau cartofi si cu 78% mai multe proteine din ouale gatite. Si alte studii au descoperit avantaje de digestie ale mancarii gatite: 10% mai multa energie din naut si 90% in cazul leguminoaselor si carbohidratilor bogati in amidon.

Odata cu inventarea gatitului am evoluat in a avea intestine mai mici si creiere mai mari, o trasatura definitorie a omului inteligent. Deoarece nu am mai acordat la fel de mult timp mestecatului sau procurarii hranei, am putut rezolva alte probleme si provocari. In 2011 antropologii si oamenii de stiinta au descoperit cereale gatite pe dintii fosilelor umane din Neanderthal.

Intr-un studiu publicat in Proceedings of the Royal Society B s-a constatat ca cimpanzeii au invatat sa ”gateasca” mancarea, mai exact ei preferau mancarea fierbinte oferita de cercetatori. Mai exact, cimpanzeii si-au dat seama ca mancarea fierbinte este mai usor de mancat si digerat.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca gustul si mirosul au evoluat pentru a ne ajuta sa mancam doar alimentele care sunt bune si a evita otravurile si alimentele putrezite, care au gust rau. Alimentele bogate in energie cum sunt nucile, fructele de padure, leguminoasele, pestele si carnea, au gust bun, deci ne dorim sa mai mancam din ele. Atunci cand le gatim, moleculele din mancare sunt volatile si ne incanta simtul cand le mirosim, crescand placerea unei mancari fierbinti.

Mancarea gatita si servita fierbinte este mai usor de digerat, sansele de a contine bacterii sunt mult mai mici si bineinteles, este mai placuta pentru simturile noastre.


Surse si linkuri utile:
1. What Din Prehistoric Humans Actually Eat?
2. Can we stomach a raw meat mono diet?
3. The naked chef? Chimpanzees can ”cook” and prefer cooked food – study

Sursa articol: DNews | Sursa imagine: Pexels