Informatii Medicale

De ce pot sa respir mai bine pe o nara decat pe cealalta?

Cel mai bine poti observa acest lucru atunci cand esti racit si o nara e complet infundata, pe cand cealalta permite putin aer sa intre.

Chiar mai ciudat, o data la cateva ore, narile schimba pozitia intre a fi complet infundate si partial infundate.

De fapt acesta este lucru normal. Narile isi distribuie capacitatea de a inhala tot timpul, doar ca observi acest lucru cel mai bine atunci cand esti racit.

Acest proces se numeste “Ciclu Nazal”

Pentru oameniii care au ciclu nazal, o nara este mai congestionata decat cealalta restrictionand volumul de aer inhalat. O data la 4 ore, congestia se muta de la o nara la alta.

Exista o logica in acest fenomen si are de-a face cu motivul pentru care ai doua nari.

In primul rand, nasul este poarta catre restul sistemului respirator. Plamanii au nevoie de aer cald si umed pentru a functiona idiferent de temperatura si umiditatea de afara. Nasul incalzeste si umidifica aerul pe care il respiri. Dar in special cand respiri mult aer cald si uscat, acest lucru afecteaza mucoasa nazala. Prin alterarea si alternarea volumului de aer prin nari, nasul permite un repaos mucoasei pentru a se repara.

Micii perisori din interiorul nasului, cilii, al caror rol principal este de a capta moleculele de praf si de a le tine departe de gat, colectandu-le sub forma de mucus, functioneaza cel mai bine in faze de actiune si repaos, fara aceste faze, ei s-ar usca. Restrictionarea volumului de aer care trece peste ei le permite cililor sa se odihneasca.

O alta functionalitate a nasului care beneficiaza foarte mult datorita ciclului nazal este mirosul.

Mirosul se realizeaza prin detectarea compusilor chimici ce plutesc liber prin aer. Acesti compusi sunt colectati de nas prin aspirarea (inhalarea) aerului din mediul inconjurator. Ajunsi in nas, ei se ataseaza de receptorii chimici din spatele acestuia, formand legaturi chimice temporare. Mai departe, receptorii trimit semnalul catre creier, care la randul lui interpreteaza mesajul trimis ca un miros (sau aroma) specifica.

Putem sa catalogam acesti molecule de miros ca “rapide” si “lente”

Unele molecule din aer se ataseaza de receptori mult mai usor decat altele. Pentru ca tu sa le poti detecta, ele trebuie sa se poata atasa de receptorii din spatele nasului, de aceea au nevoie de curenti de aer mai rapizi pentru a nu fi blocate la intrarea in nas de catre par si cilii mentionati mai devreme.

In contrast, chimicalele care nu se ataseaza la fel de repede au nevoie de curenti de aer mai lenti care sa le ofere suficient timp sa se ataseze de receptori.

Asadar, ca nasul nostru sa poata asigura atasarea ambelor tipuri de molecule de miros, restrictioneaza volumul de aer intr-o nara si ii permite sa treaca neobturat pe cealalta, permitandu-ne astfel sa detectam o gama mult mai mare de mirosuri.

Deci, cu toate ca este foarte incomod atunci cand suntem raciti, ciclul nazal ajuta la mentinearea bunei functionari a plamanilor si iti permite sa apreciezi o gama mare de mirosuri. De asemenea, avand 2 nari le permite sa distribuie munca intre ele si le face sa lucreze mai bine.

 

Sursa: Schishow