Informatii Medicale

De ce este periculos sa combini medicamente

Varietate de pastile

Foarte multi oameni combina medicamentele, dar cum determina doctorii interactiunea dintre acestea si cum descopera ce variatii sunt periculoase?


In prezent, exista medicamente prescrise pentru aproape orice, de la vitamine la hormoni, pana la inhibitori, analgezice si  suplimente.

Unul dintre cele mai vandute medicamente cu prescriptie din SUA este Adalimuamb, prescris pentru boli inflamatorii precum artrita si boala Crohn. Problema este ca Adalimuamb interactioneaza cu alte 306 medicamente, 940 de medicamente de firma, dar si altele generice, ca vaccinurile pentru poliomielita, variola si MMR, ce interactioneaza atat de serios incat produc riscuri mai mari ce depasesc beneficiile. Nici un medic nu poate cunoaste toate cele 1000 posibile interactiuni, mai ales cand acestea se regasesc la un singur medicament.

Potrivit FDA, aproape jumatate din populatia SUA foloseste o prescriptie medicala intr-o luna, 22% dintre iau cate 3 medicamente pe luna, iar 11% depasesc 5 medicamente pe luna. Medicii tebuie sa fie foarte atenti si sa urmareasca evolutia si consumul de medicamente a fiecarui pacient, altfel exista riscul ca medicamentele combinate sa provoace reactii periculoase pentru organism, uneori chiar fatale.

Potrivit Institutului National de Sanatate SUA, DDI (drug-drug interaction) sau interactiunea intre medicamente apare atunci cand doua medicamente interactioneaza cu acelasi scop. Atunci cand doua pastile incearca sa modifice acelasi hormon, aceasi gena sau sa provoace aceeasi modificare moleculara, pot provoca o problema mai mare in loc sa rezolve una mai mica.

Conform unei lucrari de la Stanford, rezultatele DDI actioneaza prea rapid sau prea incet. Asadar, fie enzima responsabila de metabolizarea medicamentului B este inhibata de medicamentul A, provocand o concentratie crescuta in corp, fie medicamentul A creste atat de mult productia enzimei metabolizatoare, incat dilueaza medicamentul B.

Ambele cazuri sunt rele, pentru ca medicamentele nu-si fac efectul. Exista si varianta mai grava in care ambele medicamente interactioneaza producand un efect nou, neprevazut.

Interactiunile medicamentoase sunt descoperite de obicei in procesul de testare la care sunt supuse atunci cand cercetatorii cauta sa inteleaga ce directii, enzime si gene vor fi afectate de medicament.

Mai nou, un algoritm informatic implementat la Stanford analizeaza datele a milioane de rapoarte depuse de U.S. Food and Drug Administration pentru a descoperi alte efecte secundare necunoscute si interactiuni medicamentoase.

In realitate DDI sunt foarte frecvente, si de multe ori oamenii pur si simplu ignora sau uita ca ceva din viata lor este de fapt un medicament. De exemplu, un simplu antihistaminic, care in mod normal reduce nasul infundat, stranutul sau reactiile alergice, interactioneaza negativ cu alcoolul, sedativele, medicamentele pentru tensiune, antidepresivele si multe alte substante. De fapt, multi oameni uita ca alcoolul, cofeina si nicotina sunt tot medicamente ce pot reactiona cu alte pastile sau tratamente.

Cand se amesteca cu alcool, o pastila uzuala ca Paracetamolul , poate provoca leziuni hepatice grave. Atat alcoolul cat si paracetamolul sunt metabolizate de catre ficat. Alcoolul determina descompunea mai rapida a acestuia, creand un produs secundar toxic si daunatoar: N-acetil-p-benzochinona sau NAPQI.

In mod normal, ficatul secreta un liant numit Glutation care ajuta la descompunerea produsilor de sinteza ai metabolismului si la neutralizarea toxinelor, insa nu si in conditiile DDI, caz in care nu poate sustine functionarea normala a ficatului. Combinatiile medicamentoase pot provoca insuficienta hepatica acuta, necesitatea unui transplant imediat si alte complicatii grave. Cand este amestecat cu unele medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, alcoolul poate provoca hemoragii interne, probleme cu inima si altele mult mai grave.

Un alt factor pe care multe persoane uita sa il ia in considerare este contraceptia. Pilulele contraceptive sunt medicamente cu prescriptie medicala, care fac parte din rutina vietii unora. Chiar si multe dintre femeile care folosesc inel, plasturi, sau alte metode contraceptive pe termen lung uita sa le mentioneze ca tratament medicamentos la un control de baza.

Un studiu realizat in 1990,  si publicat in Clinical Pharmacokinetics nu a gasit dovezi clare conform carora eficienta contraceptivelor orale poate fi afectata de cele mai multe medicamente, dar medicii recomanda totusi prudenta atunci cand se iau contraceptive orale. Cu toate acestea, pe durata contraceptiei orale, unele analgezice, cum ar fi Paracetamolul, pot fi mai putin eficiente, in timp ce unele antidepresive si tranchilizante sau sedative pot avea un efect exagerat.

In cele din urma, nu toata lumea va avea aceleasi DDI cu aceleasi doze. De aceea este important sa cititi prospectul medicamentelor si sa fiti constienti de riscul combinarii lor, precum si sa declarati orice administrare cinstit si deschis medicului dumneavoastra.

Pe masura ce imbatranim, avem tendinta de a lua mai multe medicamente. In medie, oamenii cu varsta peste 70 de ani consuma sapte sau mai multe medicamente zilnic. Asa ca atunci cand vine vorba de combinarea medicamentelor si interactiunea dintre ele, ramane intotdeauna loc de mai multa de cercetare.


Surse si linkuri utile:
1. Adalimumab Drug Interactions
2. Discovering New Drug-Drug Ineractions  by Text-Mining the Biomedical Literature
3. Drugs.com

Sursa articol: DNews | Sursa imagine: Flickr