Informatii Medicale

De ce avem rau de miscare?

Rau de miscare sau greata de miscare

Persoanele care percep diferit senzatia de miscare fata de cum este ea resimtita de sistemul vestibular pot suferi de rau de miscare si experimenteaza in consecinta simptome ca greata sau ameteala.


Raul de miscare poate fi de trei tipuri.

Primul tip implica rau de zbor, de mare si raul de masina. Acestea apar atunci cand aparatul vestibular al unei persoane detecteaza miscarea, insa miscarea nu este vazuta. Sistemul vestibular detecteaza balansul, miscarea si echilibrul si este localizat in urechea interna.

Al doilea tip de rau de miscare apare atunci cand sistemul vizual detecteaza miscarea insa cel vestibular nu o simte. Efectul este asemanator ametelii provocate de vizionarea unui film 3D.

Al treilea tip de rau de miscare apare atunci cand atat sistemul vestibular cat si cel vizual detecteaza miscarea dar nu o asociaza intre ele.

Expertii nu stiu sigur ce anume declanseaza raul de miscare in aceste situatii, dar au cateva teorii bine puse la punct. Cea mai intalnita dintre acestea este ca intre sistemele vestibular si vizual apare un conflict ce provoaca ameteala.

O alta ipoteza pune accentul pe nervul vag, unul dintre nervii cranieni ce trimite semnale catre creier. Acest nerv observa tractiunea reflexiva care apare in muschii ochilor atunci cand se detecteaza miscarea, declansand senzatia de greata.

O alta teorie se bazeaza pe aspectul psihologic al raului de miscare. Sistemul vestibular transmite creierului miscarea detectata, insa ochii nu recunosc o miscare asemanatoare. Se creeaza impresia unui stimul toxic pentru creier, iar organismul va provoca greata si voma pentru a elimina posibila otrava.

In anii ’70, exista o teorie conform careia raul de miscare ar fi un raspuns evolutiv fata de intoxicatiile alimentare.

La Universitatea din Minnesota, profesorul kinesiologist Thomas Stoffregen a studiat ani de zile fenomenul raului de miscare si nu crede ca este legat de echilibrul urechii interne.

El spune ca ameteala si greata apar deoarece corpul incearca sa-si mentina postura chiar si atunci cand nu poate.

Institutul medical naval si aerospatial al Stetelor Unite, a cercetat greata de miscare pentru a experimenta si dezvolta medicamente care sa trateze simptomele, dar si cauzele.

In urma studiilor, s-a descoperit o conexiune intre raul de miscare si anumiti neurotransmitatori, precum histamina, acetilcolina, noradrenalina si serotonina.

In mod interesant, medicamentele care trateaza greata provocata de intoxicatii alimentare si chimioterapie, nu au un efect eficient in raul de miscare, care se pare ca provoaca un tip unic de greata, ce necesita mai multe cercetari.


Surse si linkuri utile:
Vagus Nerve

Sursa articol: Mental Floss | Sursa imagine: Flickr