Informatii Medicale

Cum a devenit laptele un aliment de baza

Carafa si pahar cu lapte. Laptele si istoria lui

Laptele si painea sunt privite ca doua alimente de baza in dieta noastra de zi cu zi. Au devenit atat de comune ca nu concepem sa nu le avem in frigider si camara. Cu toate acestea, fenomenul este destul de recent.


In camara moderna, lapte ocupa un loc interesant. E chiar acolo sus alaturi de paine, ca unul dintre alimentele cele mai de baza si importante din Occident. In SUA, cand exista risc de furtuni si uragane, primele produse care dispar din magazine sunt painea, hartia igienica si laptele.

Raspandirea laptelui de baut este de fapt o dezvoltare destul de recenta. In Europa si Statele Unite in secolul 19, doar copiii mici ar fi consumat lapte de vaca in mod regulat. Pentru adulti insa, un pahar inalt, generos de lapte alaturi de micul dejun ar fi fost privit foarte ciudat.

Branza si untul au istorii mult mai lungi ca alimente consumate universal.

Timp de secole, au fost o modalitate buna de conservare a laptelui, deoarece ambele rezista mult mai mult decat laptele proaspat.

Nestle, cunoscut astazi ca o companie multinationala, cu radacini in afaceri de fabricare a ciocolatei, a inceput de fapt cu lapte, facand lapte praf si formula pentru bebelusi.

Laptele proaspat a ramas o lunga perioada de timp limitata regional datorita faptului ca devenea tot mai periculos pentru consum pe masura ce distanta fata de ferma producatoare se marea, devenind un mediu propice pentru bacterii, iar cateodata, datorita prea multor intermediari, nu era exclusa situatia in care laptele era alterat cu creta, var si apa de catre vanzatori lipsiti de scrupule.

Deoarece in secolul 19, datorita urbanizarii, mortalitatea infantila a crescut in orase, tocmai datorita problemelor asociate trasnportului laptelui la distante din ce in ce mai mari. De aceea a fost necesara crearea unor standarde si practici pentru a face laptele mai sigur, precum pasteurizarea, deshidratarea si transformarea lui in lapte praf.

Aproximativ in aceeasi perioada, a existat un interes tot mai mare in tratarea persoanelor prin alimente cat mai putin procesate, oferind bolnavului doar alimente simple si pure. Unul dintre cei mai maripromotori ai acestei directii a fost chiar John Harvey Kellogg, inventatorul fulgilor de porumb si medicul sef al unui sanatoriu renumit in Michigan.

In logica timpului, viata moderna si produsele alimentare s-au complicat si corupt, dar laptele, consumat de fiecare dintre noi in prima parte a vietii, era simplu, pamantesc si natural. De asemenea, faptul ca era alb – culoarea puritatii – nu a deranjat absolut deloc.

Efectul Moderatiei

Diferite tari au propriile lor variante interesante ale povestii: pe la inceputul secolului 20, aparitia consumului de lapte la adulti a fost strans legata de miscarile moderatiei si de de cautarea alimentelor simple, sanatoase.

Intr-o incercare de a schimba cultura consumului de bere si bauturi spirtoase, in special in randul muncitorilor, grupurile moderatiei s-au opus consumului de alcool, in favoarea servirii laptelui in fabrici si chiar au infiintat cabine de lapte in orase.

Pe masura ce cercetatorii si-au aprofundat cunostintele de nutritie in primele decenii ale secolului 20, ideea ca laptele avea grasimi, carbohidrati si proteine a scazut justificarea pentru perfectiunea laptelui. Dar rolul sau ca o sursa de vitamine nou descoperite si ideea ca poate corecta intr-un fel deficientele in orice dieta, a crescut considerabil comercializarea. Elmer McCollum, un om de stiinta biochimist si dietetician, a scris o carte influenta in 1918 numita Noua Stiinta a Nutritiei, in care el a laudat laptele ca „fara indoiala cel mai important aliment”.

Aceasta afirmatie a multumit industria produselor lactate, deoarece fermele produceau mult mai mult decat puteau vinde. O mare parte se ducea in productia de dulciuri, lapte praf, iar mai tarziu, in al doilea Razboi Mondial, laptele era folosit chiar in productia de materiale plastice, mai ales in productia de avioane.

Dar convingerea populatiei sa bea mai mult lapte a fost prioritar in agenda fermierilor. O furtuna perfecta a lovit in jurul anului 1920, atunci cand comunitatea agricola, comunitatea stiintifica si toate guvernele au transmis mesajul perfectiunii nutritive a laptelui.

Astazi consensul este mai putin sigur. Abundenta de grasime, in special din laptele integral, ridica unele intrebari. Studii extins desfasurate nu au reusit inca sa gaseasca asocieri intre consumul de lapte si rezistenta crescuta a oaselor, unul dintre beneficiile presupuse. Este posibila sa tii diete care in continuare sa fie sanatoase, dar care sa nu includa lapte, dar noi inca il consideram un aliment fundamental.

Intelegerea modului prin care laptele a ajuns sa fie atat de indragit in prezent ridica unele intrebari interesante. Am fi putut bea altceva in fiecare dimineata? Poate un shake din piure de grau? Sau un suc de rosii delicios si proaspat?

Lapte a beneficiat de un tratament cultural specific, o poveste cladita pe calitatile sale chimice si sociale care l-au ridiat la niveluri de adorare.

Exista alte alimente care primesc aceeasi atentie ca si laptele?

Oamenii sunt mereu in cautare de produse magice. Astazi alimentele fade, justificarile stiintifice, si judecarile morale sunt la fiecare colt. Va fi interesant de vazut daca vreuna din ele va trece testul timpului. Ar fi curios sa vedem daca alte produse precum varza vor primi vreodata aceeasi atentie.