Informatii Medicale

Cât de des trebuie să mergi la dentist?

Mersul la dentist la fiecare șase luni asigură sănătatea orală?

Mulți dintre noi credem că ar trebui să mergem la dentist la un interval de șase luni, chiar dacă nu o și facem mereu. Însă dacă aceste controale bianuale sunt cu adevărat necesare este o chestiune de dezbătut. De fapt, nu se știe exact de când a apărut ideea perioadei de șase luni; unii cred că datează din secolul 18, cu mult înainte de apariția studiilor clinice controlate care ar putea testa și atesta beneficiile sale.

Persoanele cu multe probleme de dantură, au nevoie de vizitele dese la dentist. Dar cum rămâne cu toți ceilalți?

Dinții permanenți sunt mai vulnerabili la carii imediat după ce au crescut, de aceea la copii de șase – opt ani controalele stomatologice sunt indicate la intervale regulate. În adolescență, dinții sunt mai puțin vulnerabili până când apar măselele de minte, în medie la vârsta de douăzeci de ani. Astfel riscul variază în diferite momente ale vieții.

În anul 2000, trei sferturi din medicii stomatologi intervievați în New York au recomandat controale regulate la șase lui, cu toate cu nu există studii care examinează dacă frecvența vizitelor a dus la o diferență la pacienții cu risc scăzut de carii sau afecțiuni gingivale. Astăzi, multe organizații precum Academia Americană de Stomatologie Pediatrică continuă cu recomandarea controalelor la șase luni.

De câteva decenii există voci care susțin că alegerea celor șase luni ca interval ideal între controale este arbitrară. Încă din 1977, Aubrey Sheiham, profesor de sănătate publică dentară la University College London, a publicat o lucrare în The Lancet deplângând lipsa dovezilor pentru susținerea controalelor la șase luni. După aproape 40 de ani, încă își susține punctul de vedere.

În 2003, o analiză sistematică a examinat cercetarea care a fost făcută atunci. Rezultatele erau amestecate. Unele studii nu au găsit vreo diferență între numărul de dinți stricați, plombe sau dinți lipsă la cei care au mers frecvent la dentist față de cei care nu au mers la controale, pe când alte studii arată mai puține plombe la cei care au mers des. Când a venit vorba despre gingii, cercetătorii nu au găsit diferențe în cantitatea de sângerare, placă sau gingivită în dinții definitivi. Un studiu a constatat că mersul la dentist mai des de o dată pe an nu prezenta diferențe la dimensiunea tumorilor la diagnosticul de cancer oral, pe când un alt studiu a constatat că dacă oamenii au așteptat mai mult de un an între vizite, tumorile puteau fi mai mari decât la diagnosticare.

Anul trecut, Cochrane Collaboration a efectuat o analiză sistematică similară a cercetării și au fost dezamăgiți ce de au descoperit. Calitatea și cantitatea studiului au fost pur și simplu prea sărace pentru a susține sau a infirma ideea verificărilor la șase luni. Au descoperit doar un singur studiu controlat în care pacienții au fost randomizați pentru a participa la dentist anual sau la doi ani. Cei care au mers anual au fost mai bine, dar e posibil ca personalul dentar să fi știut în ce program erau pacienții, ceea ce ar fi putut influența tratamentul primit și controlarea rezultatelor.

Mai e ceva care trebuie luat în vedere.

Chiar dacă un studiu constată că, de exemplu, copii care merg mai des la dentist au mai puține plombe, pot exista, de asemenea, și alți factori. Acei copii ar putea avea alte avantaje; ar putea aparține unui grup socio-economic mai înalt, mâncând mai sănătos, cu acces la informații alternative pentru sănătatea orală sau la un echipament dental calitativ.

Mai există un scop secundar pentru vizitele la stomatolog. Chiar dacă dentistul nu găsește probleme, cu siguranță îți va reaminti să continui curățarea și îngrijirea dinților în mod corespunzător – deși nu există nici un consens cu privire la cea mai bună modalitate de a face asta.

Cât de des ar trebui să megi la dentist, atunci?

Organisme specializate care oferă îndrumări pentru Serviciul Național de Sănătate din Anglia și Țara Galilor (cum este Nice), spun că frecvența controalelor dentare depinde de individ. Ei recomandă copiilor să meargă cel puțin o dată pe an, deoarece dinții lor se pot strica mai repede, în timp ce adulții fără probleme pot aștepta și doi ani. Merg atât de departe încât spun că persoanele care au demonstrat grija și întreținerea dinților și gingiilor constant pot merge și mai rar la control, la câțiva ani distanță. Sfaturi asemănătoare dau și un grup de experți din Finlanda care au recomandat din 2001 ca minorii care au un risc scăzut de probleme dentară să efectueze controlul stomatologic între 18 luni și doi ani.

Data viitoare când vi se amintește de următorul control stomatologic cum procedați? Tuturor ne-ar plăcea o scuză să mergem mai rar, iar vestea bună este că dacă nu aveți probleme dentare puteți, probabil, să așteptați mai mult de șase luni între vizite. Dar exact cât de mult puteți aștepta înainte de întâlnirea cu scaunul dentistului depinde de evaluarea pe care o veți face împreună cu medicul stomatolog.