Informatii Medicale

Are apa termen de expirare?

Are apa termen de expirare

De ce are apa imbuteliata data de expirare – chiar se poate strica?

Ati lasa vreodata un pahar cu apa peste noapte, iar in dimineata urmatoare avea un gust ciudat? Poate insemna ca apa se strica?


Spre deosebire de alimente, apa in sine nu contine zaharuri sau proteine, iar microbii nu o consuma ca ea sa putrezeasca.

Chimia apei se schimba prin expunerea la aer. Apa absoarbe Dioxid de Carbon (CO2) iar o mica parte din acesta, cam 0.13% se transforma in acid carbonic. Acidul carbonic elibereaza un proton sau doi, formand carbonat sau bicarbonat. Astfel scade pH-ul apei, schimbandu-i gustul si facand-o usor acida.

Aceasta schimbare nu face apa periculoasa decat pentru crustacee.

Acidul carbonic formeaza de 4 milioane mai mult bicarbonat decat carbonat, iar crustaceele au nevoie de carbonat pentru a-si construi carapacea. Problema cu productia bicarbonatului este ca au mai putin carbonat la dispozitie pentru carapace.

Nu doar atat, o aciditate mai mare le poate dizolva carapacea. Odata cu revolutia industriala, suprafata oceanului a devenit putin mai acida. Asa ca daca va plac stridiile, aveti un motiv bun sa va pese de cantitatea de CO2 din atmosfera.

Daca esti om, mica schimbare de pH nu te va afecta.

Problema este ca apa dintr-un recipient descoperit a fost expusa la bacterii.

Majoritatea apei de robinet si cea imbuteliata contine aditivi din clor, care va impiedica multiplicarea microbilor pentru o zi sau doua. Insa dupa aceasta perioada, microbii o pot lua razna.

Apa lasata afara poate creste alge si poate gazdui larve de tantari, care te pot imbolnavi.

La fel de scarbos este si praful din casa care aterizeaza in apa.

Ea poate fi purificata cu chimicale, ca iodul sau clorul, sau poate fi filtrata si fiarta, dupa care devine buna din nou.

Din nou, nu este vina apei, ci doar a faptului ca gazduieste alte mizerii care ii strica gustul.

Strabunii nostri nu au beneficiat de teoria microbilor sau purificarea chimica, asa ca atunci cand apa devenea insalubra aplicau o alta solutie.

Cand porneau la drum lung, marinarii europeni pastrau apa in butoaie de lemn. Totusi dupa cateva saptamani, in apa incepeau sa creasca alge, asa ca marinarii aveau si bere cu ei. Iar cand berea se termina treceau la favoritul piratilor, romul.

Alcoolul din bere si rom ucideau bacteria, dar efectele adverse erau clare: marinari beti de la prima ora. De fapt, marinarii englezi au primit zilnic cate o ratie de rom pana in 1970.

Totusi acum putem stoca apa pe termen nedefinit fara a ne ingrijora in privinta sigurantei ei daca este ambalata corect.

WHO – World Health Organization – spune ca apa imbuteliata este cea mai sigura, insa ar trebui depozitata in locuri ferite de lumina directa a soarelui. Unele plasticuri elibereaza un hormon disruptor (bisphenol-A sau BPA) in apa atunci cand se incalzeste.

Sticlele din plastic sunt permeabile, asa ca apa trebuie depozitata separat de pesticide si benzina.

Pe langa acestea, nu trebuie sa va ingrijorati in privinta datei de expirare a apei imbuteliate.

Ea se datoreaza unei legi mai vechi care a format obisnuinta termenului de expirare.


Sursa articol: DNews | Sursa imagine: Pixabay