Informatii Medicale

25 de lucruri pe care nu le stii despre somn

Barbat culcat pe-o parte in timpul somnului

Azi va vom spune cateva lucruri pe care probabil nu le stiati despre somn. Lectura placuta.


1. Jocurile video te pot ajuta sa ai vise lucide

Potrivit studiilor conduse de Jayne Gackenbach, psiholog la Universitatea Grant MacEwan din Canada, pasionatii de jocuri petrec atat de mult timp exersand in realitatea virtuala, incat au sanse mai mari sa-si controleze actiunile si in vis. Mai mult, intr-un studiu din 2008 realizat pe 100 de participanti, a descoperit ca jucatorii sunt mai putin predispusi cosmarurilor deoarece sunt obisnuiti cu situatiile de suspans si vor sa reactioneze in interiorul viselor infricosatoare.

2. Visele sunt in principal vizuale si auditive

Potrivit unui studiu realizat in 1966, in care oamenii și-au povestit visele, acestea sunt in principal vizuale si auditorii. Senzatii de miros si gust apar in mai putin de 1% din timp.

3. Mirosul poate afecta visele

Un studiu din 2009, condus de societatea Europeana de Cercetare a Somnului, a descoperit ca aparitia unui miros in jurul unei persoane adormite ii poate afecta visele. Aromele placute, ca trandafirii, au produs vise pozitive. Mirosuri negative, ca ouale stricate, au produs vise negative.

4. De-a lungul vietii, oamenii au in jur de 100.000 de vise

In medie, o persoana are cam 100.000 de vise; dintre acestea, zeci de vise pot fi intr-o singura noapte. Cu toate acestea, petrecem cam 2 ore visand in fiecare noapte.

5. 50% dintre persoane au avut vise precognitive de curand

50% din oameni raporteaza ca au avut vise precognitive, sau un vis care parea sa prevesteasca viitorul, insa majoritatea expertilor cred ca fenomenul se datoreaza legii maselor.

Practic, se intampla atat de multe lucruri zilnic, incat este destul de probabil ca din cand in cand sa se inample ceva ce am visat de curand.

6.  Lincon a avut un vis premonitoriu inainte de a fi asasinat

Un vis precognitiv celebru este cel al lui Abraham Lincon. Conform prietenului sau, Ward Hill Lamon, cu cateva zile inainte de a fi asasinat, Lincoln a povestit unui cerc restrans ca a visat un grup de soldati. In vis ii intreaba pe soldati cine a murit iar soldatii i-au raspuns ”Presedintele. A fost ucis de un asasin.”

Poate ca Lamon spunea adevarul, insa cat de des visa oare Lincon ca era asasinat? Se afla totusi sub amenintare constanta.

7.  Mendeleev a visat tabelul periodic

Dimitri Mendeleev sustinea ca ideea tabelului periodic i-a venit intr-un vis. ”Am vazut intr-un vis un tabel unde toate elementele erau aranjate perfect. Trezindu-ma, l-am notat imediat pe o bucata de hartie, doar intr-un singur loc a fost necesara o corectura ulterioara”.

8. Oamenii isi amintesc mai des visele negative decat cele pozitive

Acest fenomen a fost obsevat de cercetatorul Calvin S. Hall care a monitorizat visele a peste 50.000 de studenti timp de 40 de ani. Anxietatea era senzatia din vise declarata cel mai des. Multe persoane nu stiu ca poti avea si alte senzatii in afara de anxietate in timpul viselor.

9. Copii isi amintesc doar 20-30% din visele lor

Conform unui studiu condus de William Domhoff in 1996, copii cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani isi amintesc doar 20-30% din vise. Adultii isi amintesc in medie 79%.

10. In medie uitam 95% din visele noastre

Cercetatorul J. Allan Hobson spune ca uitam cam 95% din vise. Cu siguranta este un domeniu care mai are nevoie de cercetare, la fel si stiinta dormitului. De obicei studiile in domeniul viselor sufera de lipsa unei rigori intelectuale.

11. Bebelusii isi petrec jumatate din timpul somnului in starea REM

Oamenii viseaza atat in timpul somnului REM cat si non-REM, insa bebelusii sunt campioni in somnul REM, petrecandu-si peste jumatate din timpul somnului in starea REM. Nu se stie daca viseaza in tot acel timp, insa adultii intra in starea REM timp de 20-25% din timpul petrecut dormind si viseaza de cel putin 4-6 ori intr-o noapte.

12. Visele copiilor de cele mai multe ori sunt foarte realiste

Desi copii par a fi mici fabrici de imaginatie, in timpul somnului ei au vise destul de realiste. Potrivit unui studiu, 29% din visele copiilor sunt realiste, cam 47% sunt realist-fictive si doar 4% sunt fantastice.

13. Plasturii cu nicotina pot creste intensitatea viselor

Multe persoane au declarat intensificarea viselor in timp ce purtau plasturi cu nicotina.

14. O persoana nevazatoare poate experimenta si vise vizuale

Muti oameni sunt curiosi cum viseaza persoanele nevazatoare. Expertii au obserbat ca daca o persoana s-a nascut sau a devenit nevazatoare la o varsta frageda, de obicei va visa mirosuri, sunete, arome si senzatii tactile, dar nu vizuale. Cei care au devenit nevazatori mai tarziu, pot avea vise vizuale.

15. Hipnagogia are loc atunci cand visezi in timp ce esti treaz

Hipnagogia sau fenomenul visului treaz apare atunci cand o persoana este in perioada de tranzitie dintre starea de veghe si starea de somn. In acest timp, apar vise in timp ce creierul este inca treaz, si pot fi experimentate vizuale si sunete ciudate sau halucinatii.

16. In Hawaii, cuvantul ”vis” inseamna ”somnul sufletului”

In Hawaii, exista credinta ca in timpul somnului oamenii puteau comunica cu strabunii si zeii lor.

17. Unele civilizatii antice aveau interpreti de vise

Mesopotamienii si egiptenii considerau visele de o importanta majora. Ambele societati aveau interpreti de vise care prevesteau viitorul pe baza viselor unei persone.

18. Papirusul Chester Beatty a fost scris cu 3000 de ani in urma, in Egipt

Aceste manuscrise contin cel mai timpuriu dictionar de vise cunoscut. A fost scris cu peste 3000 de ani in urma in Egipt.

19. 60-75% din adulti au vise repetitive

Conform unui studiu din 1995, 60-75% din adulti au vise recurente. Femeile sunt mai predispuse la a le avea decat barbatii.

20. Visam in timp real

Desi pare diferit, visam in timp real. Dr. Rubin Naiman, un psiholog care studiaza somnul la Universitatea Arizona, spune ca visele pot dura intre cateva minute si o ora.

21. Reptilele, probabil, nu viseaza

Mamiferele si pasarile intra in somn REM, asa ca probabil viseaza. Reptilele nu fac asta.

22. 3 din 4 mamici au cosmaruri despre nou nascutii lor

Conform unui studiu facut la Universitatea Montreal in 2007, noile mamici sunt mai predispuse cosmarurilor fata de femeile insarcinate sau cele fara copii. De fapt, trei sferturi din femeile care au nascut recent viseaza accidente sau lucruri rele care li s-ar putea intampla bebelusilor.

23. Persoanele care viseaza in culori nu-si amintesc neaparat acest lucru

Daca sunt treziti din somn in timp ce viseaza, oamenii tind sa-si aminteasca culorile vii din vise in 70% din cazuri si culori palide in 13% din cazuri. Dar, in afara studiilor stiintifice, doar 25-29% din oameni spun ca viseaza in culori.

Astfel, multi dintre noi visam in culori dar nu ne amintim.

24. Expunerea la televizoarele monocrome (alb-negru) afecteaza visele

In mod interesant, expunerea in copilarie la televizorul alb-negru influenteaza modul in care visam in culori.

Un studiu din 2008 a descoperit ca persoanele care au sub 25 de ani rareori aveau vise monocrome.

Persoanele in varsta de 55 de ani sau mai mult, spun ca viseaza alb-negru destul de des.

Aceste descoperiri erau inversate in studiile facute in anii 40 – studentii visau rareori in culori.

De aceea, cercetatorii cred ca televizorul ar putea fi implicat in modul in care visam.

25. Barbatii viseaza despre barbati in 66% din timp

Si ultimul lucru pe care nu-l stiati despre somn este putin mai interesant.

Barbatii viseaza mai des decat femeile despre barbati.

Conform studiilor, 66% din personajele din visele barbatilor sunt barbati, pe cand in visele femeilor proportia este de 50%.

Acest fenomen se intalneste in toate culturile care au fost observate, asa ca ar putea indica ceva despre barbati. Ce anume? Dorim sa aflam parerea dumneavoastra.